Московски и Калфин си избират как да не отговорят на Славов и Димитров

529
Московски и Калфин си избират как да не отговорят на Славов и Димитров
Снимка: БГНЕС

Министърът на транспорта Ивайло Московски и подалият оставка министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин избягват да отговорят на въпросите на депутатите от Реформаторския блок (РБ) Петър Славов и Мартин Димитров за финансовите резултати от дейността на предприятията, на които двете министерства са принципал или имат 50 и повече на сто участие в капитала.

Министрите избират да не отговорят по различен начин на конкретното запитване. Транспортният министър заявява в отговора си, че информацията за искания период от 2010 г. до 2015 г., е публично достъпна. Обяснява и, че финансовите резултати на предприятия с над 50% държавно участие в капитала и такива, които те контролират, се представя на Министерството на финансите. Ведомството от своя страна я публикува на официалната си страница.

Московски на шизофренна вълна, нямало да има съкращения в БДЖ

В пълно противоречие на думите си от вчера, транспортният министър Ивайло Московски заяви, че в БДЖ не се предвиждат съкращения. Само ...

Московски се позовава и на промените в Закона за счетоводството, влезли в сила от 1 януари тази година, че държавните предприятие и търговските дружества от системата на Министерството на транспорта и информационните технологии и съобщенията (МТИТС) са длъжни да публикуват годишните си финансови отчети в Търговския регистър. Така исканата от депутатите информация е публична достъпна в страницата на Търговския регистър, обяснява в отговора си Ивайло Московски.

Същевременно социалният министър избира друг начин. В пространни отговор, в който се казва за кои държавни предприятия отговаря Министерството на труда и социалната политика - „Русалка“ ЕООД, което не извършва дейност, и държавно предприятие „Българо-германски център за професионално обучение“, който се занимава с осъществяване на професионална квалификация на лица, навършили 16 години, и такива за придобиване на ключови компетенции.

Калфин не дава исканата от двамата депутати информация за финансовите резултати от 2010-2015 г. в табличен вид. Вместо това пространно обяснява с какво се занимава „Българо-германския център“ и как е обучил от образуването му до края на 2015 г. 7700 безработни лица. Не се посочват какви са приходите, като се казват, че те идват от изпълнение на дейности, финансирани със средства от Националния план за заетостта, от проекти, финансирани от ЕС, както и от обучения, финансирани от работодатели. Предприятието няма задължения към държавния бюджет и доставчици, уверява Ивайло Калфин, като не предоставя информация за пасивите на дружеството. Със създаването му ежегодно се реализира икономика на средства в държавния бюджет от 1 млн. лв., казва още социалният министър в оставка, без да дава конкретни цифри.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...