Мотористи протестираха пред съдилищата в цялата страна

1168
Мотористи протестираха пред съдилищата в цялата страна
Снимка: Петя Бързилска/Actualno.com

Мотористи отново протестираха срещу неефективността на съдебната система след като техните колеги – съпрузите Таня и Бойко, загинаха на пътя край Драгоман, пометени от турски гастарбайтер, който се укри от закона.

В уречения час – 19 часа тази вечер, пред сградата на Съдебната палата в София мотористите се събраха, за да изразят протеста си и да поискат затвор за убийците на пътя. Тази вечер в столицата имаше по-малко мотористи за разлика от вчера, когато дойдоха стотици и хвърляха жълти стотинки по сградата на Съдебната палата, за да онагледят колко всъщност струват адвокатите и съдиите, които допускат хора като Ферук Бекташ да се укрият от закона.

Във Варна мотористите оставиха машините си извън пешеходната зона и наредиха каските си по стълбите пред съда в града. Те запалиха свещ за убитото на пътя семейство и за всички жертви на войната по пътищата.

В Бургас мотористите окупираха сградата на Темида. Те бяха подкрепени от много хора, които са на ваканция в морския град, предаде БГНЕС.

Мотористи и много великотърновци пък затвориха главната улица на старата столицата и подкрепиха колегите си от цялата страна. Общо в 22 града ще се организират протести като бройката непрекъснато се увеличава.

Припомняме, че тежката катастрофа стана на 24 юли. Двамата мотористи, тръгнали на мотор за Австрия, за да видят внука си, бяха пометени от Бекташ, движил се със 120 километра в час при разрешени 60. След това турският шофьор получи мярка „домашен арест” и се укри от закона. Властите го обявиха за общодържавно издирване и поискаха съдействие от турските си колеги.

Тежката катастрофа и решението на съдийката Недялка Николова обаче предизвика гнева на българските мотористи, които подеха протести и обещаха, че акциите им няма да спрат. Те настояват за промяна в законодателството, която да гарантира, че виновните за смърт на пътя ще получават адекватно наказания и няма да се допуска укриването от закона на виновниците.

В отговор по-рано днес от Софийския окръжен съд съобщиха, че съдийката, пуснала под домашен арест турския шофьор, е в отпуск, което по никакъв начин не произтичало от "намерението й да се укрива, за да не попадне във фокуса на гражданското недоволство и интереса на медиите".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com