Мюфтиите подкрепиха Синода срещу сурогатното майчинство

7012
Мюфтиите подкрепиха Синода срещу сурогатното майчинство

Главното мюфтийство има позиция за ин витро процедурите и сурогатното майчинство, която е сходна с тази на Светия Синод, предаде БЛИЦ.
Според исляма ин витрото е разрешено, но само ако е между съпруг и съпруга. Католиците са твърдо против всякакъв вид изкуствено оплождане, а евреите приемат както ин витрото, така и сурогатното майчинство.

Главният мюфтия Мустафа Хаджи заяви, че не може да приеме, че една жена може да бъде наета или дадена под наем като една кола и след това да бъде изхвърлена някъде, а детето, което ще се роди, да не знае кои ще са му родителите. Именно затова ислямът позволява ин витрото при условие, че материалът от мъжа и жената се взема от съпруг и съпруга.

От своя страна в юдеизма най-голямото добро е да правиш деца. Религията абсолютно разрешава ин витрото като начин на зачеване, каза представителят на евреите Роберт Джераси. "По принцип сурогатното майчинство е разрешено и няма проблеми при нас по този въпрос", допълва Джераси.

Католиците обаче застават на страната на православните християни и мюсюлманите. "При ин витрото има едно разделяне между съпружеството и родителството. Именно затова то се приема като сурогатното майчинство", каза отец Петко Вълов, като уточнява, че католиците са твърдо против подобен тип зачеване.

В навечерието на Новата година Светият Синод разпространи позиция, в която осъди и ин витрото, и сурогатното майчинство. По-малко от седмица, след като тя предизвика бурно обществено недоволство, владиците смекчиха оценката си и обясниха, че не са изцяло срещу метода ин витро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com