МВнР: Със споразумението с Иран се създават възможности за сътрудничество с Техеран

5359
МВнР: Със споразумението с Иран се създават възможности за сътрудничество с Техеран
Снимка: Getty Images / Guliver

България приветства постигнатото на 14 юли 2015 г. във Виена историческо споразумение по Съвместен всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма между министрите на външните работи на страните от Е 3+3 (Великобритания, Германия, Франция, Китай, Руската федерация, САЩ) и Иран. Това съобщават от Министерството на външните работи (МВнР).

"Оценяваме високо решимостта и безпрецедентните усилия на всички участници в преговорния процес, в това число екипа на Европейската служба за външна дейност, които направиха възможно намирането на дипломатическо решение. Изразяваме надежда, че то ще бъде широко подкрепено от международната общност и предвидените мерки ще бъдат приложени в пълен обем", пише в позицията на българското външно министерство.

Иран се отказва от реакторите за тежка вода, но ще доставя нефт и газ на Европа

Иран няма да строи нови реактори за тежка вода в продължение на 15 години. Сответно, излишъците от тежката вода, с която Иран вече разп...

"Вярваме, че уреждането на този сложен дългогодишен проблем е значима стъпка напред към укрепването на доверието и стабилността в съседния на България регион на Близкия и Средния изток. Създават се благоприятни възможности за сътрудничество и конструктивен диалог с Иран по редица въпроси, включително от регионално и глобално значение", казват още от МВнР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...