МВнР: Визовият режим на Канада спрямо българите е необосновано неравно третиране

737
МВнР: Визовият режим на Канада спрямо българите е необосновано неравно третиране
Снимка: МВнР

Политически консултации между България, Румъния, Канада и ЕК по въпроса за визовата реципрочност се проведоха днес в Брюксел по покана на комисаря по миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос.

Канада бе представена от Джон Маккалъм, министър на имиграцията и бежанците. От българска страна участие в срещата взеха зам.-министрите на външните и вътрешните работи – Румен Александров и Филип Гунев, а от румънска – Йоан Драгош Тудораче, началник на правителствената канцелария.

МВнР с препоръки за българите, които ще пътуват в чужбина през лятото

Във връзка с летния туристически сезон и предстоящи пътувания в чужбина, Министерство на външните работи препоръчва на българските гр...

Българската страна категорично заяви, че премахването на визите за български граждани за Канада е сред приоритетите на правителството. Възприемаме прилагането на визов режим за българи като необосновано неравно третиране, което не съответства на достигнатото равнище на двустранните отношения с Канада, с която България е съюзник в НАТО, споделя общи ценности и си сътрудничи успешно в международните организации.

Реципрочността излиза извън рамките на конкретни визови политики и засяга цялостните отношения ЕС–Канада, които целят достигане на нивото на стратегическо партньорство с договарянето на Всеобхватното споразумение за икономическо и търговско сътрудничество (СЕТА). Разглеждаме сключването на СЕТА и постигането на пълна визова реципрочност като цялостен процес и очакваме преди планираната за октомври среща на върха ЕС–Канада нашите канадски партньори да представят ясен график за отпадане на визовите ограничения за български граждани.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com