МВР дава на на прокуратурата втора проверка в "Александровска" болница

3112
МВР дава на на прокуратурата втора проверка в "Александровска" болница
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

ГДНП изпраща в прокуратурата материалите от още една проверка за нередности при провеждането на обществена поръчка от УМБАЛ "Александровска" ЕАД, съобщиха от МВР.

Припомняме, че при първата проверка заключението на разследващите бе, че е налице основание за започване на досъдебно производство по чл. 219 от НК за сключване на неизгодна сделка и безстопанственост и чл. 282 от НК за неправомерно облагодетелстване от изпълнителя на строително ремонтните дейности.

През декември 2019 г. са сключени два договора за предоставяне на целева субсидия за капиталови разходи между УМБАЛ "Александровска" ЕАД и МЗ, на стойност над 3 млн. лв., като Изпълнителят - УМБАЛ се задължава в срок до 31 януари 2020 г. да проведе обществена поръчка по ЗОП. На практика обаче, обществената поръчка е обявена на 6 февруари 2020 г., а решението за избора на изпълнителите по ЗОП е обявено на 8 юли - закъснение от почти половин година в нарушение на срока по двата договора. Въпреки това, представители на УМБАЛ са сключили договор за разходване на споменатите средства с търговско дружество с предмет строително-ремонти дейности по сграда на Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести. Съгласно договора, на дружеството е била преведена авансово сума в размер на 596 620, 94 лв.

Проверката за ремонт на клиника в „Александровска“ отива в прокуратурата

Проверката, свързани с ремонт на покрива на клиниката по алергология на болница “Александровска“, отива в прокуратурата. То...

Същевременно, в периода от обявяването на обществената поръчка на 6 февруари 2020 г. до 18 декември 2021 г., от УМБАЛ не са били предприети действия за получаване на необходимите строителни книжа за изпълнение на сключения договор и ремонтни дейности не са започнати.

Установеното нарушение на срока по сключените договори с Министерство на здравеопазването налага средствата да бъдат върнати на ведомството, като на 10 февруари т.г. МЗ е изискало от УМБАЛ "Александровска" ЕАД в едномесечен срок да възстанови изцяло преведените финансови средства по двата договора. На искането на УМБАЛ търговското дружество - Изпълнител да възстанови преведения аванс в размер на 596 620, 94 лв. е получено възражение с аргумент, че неизпълнението е по вина на Възложителя, тъй като Изпълнителят е имал готовност да изпълни ремонтните дейности.

Във връзка с установените по документи факти, ГДНП предлага преписката да бъде изпратена в СГП с мнение за образуване на досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 219 от НК.

В рамките само на седмица това е втора приключена от ГДНП проверка, свързана с УМБАЛ "Александровска". Припомняме, че при първата проверка заключението на разследващите бе че е налице основание за започване на досъдебно производство по чл. 219 от НК за сключване на неизгодна сделка и безстопанственост и чл. 282 от НК за неправомерно облагодетелстване от изпълнителя на строително ремонтните дейности.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com