МВР: Няма нерегламентиран достъп до лични данни при хакерските атаки

1264
МВР: Няма нерегламентиран достъп до лични данни при хакерските атаки
Снимка: iStock

Няма нерегламентиран достъп до лични данни при хакерските атаки срещу сайтовете на български институции днес, обявиха от МВР.

Става въпрос за хакерските DDoS - тоест разпределителни атаки за отказ от услуга, които засегнаха страниците на Президентството, на правителствени институции, на Конституционния съд, прокуратурата. От държавното обвинение и Националната следствена служба установиха, че зародишът на атаката е град Магнитогорск в Челябинска област на Руската федерация.

Хакерската атака срещу институциите ни идва от Русия, установиха от прокуратурата

Хакерската атака срещу сайта на Президентството и срещу други правителствени страници идва от Руската федерация. Нейният зародиш е в гр...

Отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП, заедно с други компетентни структури, извършва проверка и предприема съвместни мерки за неутрализиране на хакерски атаки от вида Отказ от услуга/DDoS. Въпросните атаки не засягат съдържанието на интернет сайтовете, а само затрудняват достъпа до тях. Няма нерегламентиран достъп до лични данни, обявиха от пресцентъра на МВР.

"В ранните часове на 15 октомври 2022 г. неизвестни лица са предприели атаки към няколко български интернет сайта на правителствени организации, летища, медии и телекомуникационни доставчици. За времето на инцидента атакуваните сайтове са били временно недостъпни или зареждането им е било затруднено", допълват от МВР.

"Към този момент всички институционални сайтове работят нормално, като има готовност да се реагира при нови ситуации", обявиха от МЕУ. "Подобни кибератаки се случват на ежедневна база и те не са прецедент. Екипите по киберсигурност работят в постоянен режим 24/7 и успяват да неутрализират всеки сигнал или опит за атака", заявиха още от ведомството.
Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/society/meu-mvr-dans-i-informacionno-obslujvane-sa-ovladeli-hakerskata-ataka-no-ostavat-v-gotovnost-news_1826886.html © Actualno.com

"Към този момент всички институционални сайтове работят нормално, като има готовност да се реагира при нови ситуации", обявиха по-рано от Министерството на електронното управление. "Подобни кибератаки се случват на ежедневна база и те не са прецедент. Екипите по киберсигурност работят в постоянен режим 24/7 и успяват да неутрализират всеки сигнал или опит за атака", заявиха още от ведомството.

От самото начало на деня спешните екипи на Министерство на електронното управление, МВР, ДАНС, "Информационно обслужване", както IT екипите на държавните администрации работят по предотвратяването и превенцията срещу кибератаки с различна сила и интензитет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 3 май, 2024 година

МВнР с важна препоръка към българите в Грузия

Градушка е паднала в района на Рожен (СНИМКИ)

Прогноза за времето - 4 май 2024 г. (събота)

Евростат: България е сред страните от ЕС с най-ниска продължителност на живота

Осъдиха болница в София за скандален случай: Лекарка си направила бебе с чужд генетичен материал

Анастасия Стойчева: Валежите тепърва ще започват

Най-важните новини за деня: 2 май, 2024 година

Добре или зле: 49,7% от българите имат доверие в църквата

Прогноза за времето - 3 май 2024 г. (петък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com