МВР официално определи що е то мигрантска криза

2958
МВР официално определи що е то мигрантска криза
Снимка: БГНЕС

Бежанската криза е вече няколко години тема номер едно за Европа и България в определени периоди, а сега, с новия План за действие на МВР отново се обръща внимание на потенциална заплаха. Съгласно плана, ако за едно денонощие през границата с Турция в България преминат 250 или повече души, говорим за криза.

"Извънредна ситуация възниква при незаконно преминаване на държавната граница на повече от 250-300 лица за денонощие и запълване капацитета на дирекция "Миграция" над 70%", пише в документа. Според последната информация през септември арестите на "Миграция" са били запълнени почти 60%. Там могат да бъдат държани максимум 700 души, а през септември са били настанени 418.

Борисов: 40 млн. икономически мигранти от Африка може да се насочат към ЕС

За потенциална заплаха 40 милиона икономически мигранти от Африка да се насочат към Европейския съюз е станало дума на днешните официал...

Пак през септември са арестувани 464-ма души. Едва 98 от тях обаче са задържани при влизане на българска територия. В огромната си част – 293 души – са арестувани във вътрешността на страната, т.е. успели са да влязат незаконно, без никой да ги засече, коментира в. "Сега". Тази статистика не е новост - редовно в периодичните отчети за нелегалните мигранти се вижда, че задържаните са повече или във вътрешността на България, или на границата със Сърбия.

При кризисна ситуация на границата трябва да се мобилизират допълнителни сили на МВР, армията, ДАНС, военното и цивилното разузнаване, както и други институции, предвижда планът. МВР трябва да има готовност да изпрати спешно на границата повече граничари, жандармеристи, както и полицаи от вътрешността на страната. ДАНС и разузнаването трябва да усилят наблюдението и да търсят повече информация за причините за засиления натиск. В арестите на МВР трябва да се увеличи капацитетът за настаняване на хора.

МВР разчита на сериозна помощ от армията, става ясно от плана. Още в процеса на подготовка за засилена миграционна вълна на военните се възлага да предоставят армейски терени с отпаднало предназначение за изграждане на временни палаткови лагери, където да се настаняват чужденците. Сред другите им задачи е осигуряване на военни с оръжие и техника, които да помагат на МВР, както и да охраняват морската граница с патрулни кораби и хеликоптери. Армията трябва да има готовност и да изгради лека временна ограда от режеща тел, ако се наложи. Военните ще трябва да организират и изхранването на мигрантите във временните палаткови лагери, както и да осигурят полицията с допълнителна техника.

Разузнаването предварително трябва да знае какво се случва в страните, откъдето идват най-много мигранти, както и в Турция, предвижда планът. Освен това там има и работни групи по тероризма и миграцията, които се привеждат в необходимия работен режим. Идеята е да се знае предварително дали няма да има бежанска вълна и да се предвиди откъде точно ще бъдат "пуснати" съответните канали за трафик на хора.

Откриха 17 нелегални имигранти в товарен влак в Пловдив

При проверка на товарна композиция на жп гара Пловдив тази сутрин около 06:20 ч са открити 17 чужди граждани в един от вагоните. Това с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 11 май 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 10 май 2024 г.

Над 50 000 кафе капсули за рециклиране предадоха клиентите на Kaufland и NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Маргарита Димитрова от "Аполония" с отличие от френския министър на културата

Екипаж от ВВС транспортира пациент от Варна до София (СНИМКИ)

Как за малко Сръбското царство не погълна царство България (ВИДЕО)

Времето утре - 11 май 2024 г.

Горските предприятия като взаимоспомагателни каси. Кое дава най-много безлихвени заеми?

Три институции утвърдиха Методиката за съответствието на машините за вота

Обявиха кои български творци ще получат отличието "Златно перо" за 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com