На 19 май ще се проведе марш "Свобода за конопа"

5920
На 19 май ще се проведе марш "Свобода за конопа"
Снимка: iStock/Guliver

Младежи, пациенти и граждани се събират за традиционния марш Свобода за конопа, който ще огласи столичните улици на 19-ти май. Желанието на организаторите от Liberty420 (БЛО), Промена и Рестарт е да го превърнат в най-масовата демонстрация за промяна на закостенялата политика по отношението на тревата в България. Исканията им са фокусирани върху отмяната на остарялото ни законодателство, което предвижда от 1 до 3 години затвор дори за малка цигара в джоба, и замяната му с по-леки форми на санкция, като парична глоба или конфискация.

Това пишат в писмо до медиите от Българско либертарианско общество.

Легализирането на марихуаната в Канада може да се забави

Законът за легализиране на марихуаната в Канада може да влезе в сила не до 1 юли 2018 година, както се планираше, а по-късно, съобщи за...

По последни официални данни, българите които са употребили забранени вещества, надвишават един милион.

"Да преследваш и заплашваш със затвор значителна част от работоспособното си население е опасна политика, водеща след себе си до големи социални рискове и проблеми. Дори не е нужно да сме съгласни като общество дали тревата лекува или не, за да се съгласим, че затворът няма да помогне на употребяващите да преосмислят навиците си, а напротив – ще създаде нови пречки пред тях да бъдат успешни хора", коментира Димитър Карагегов от Liberty 420.

Наркозаконите в България са писани преди 20 години и отразяват световни тенденции, които са отхвърлени като неработещи още през 90-те години на миналия век. От както тази политика е въведена в страната ни, употребяващото население е нараснало повече от тройно – от 300 000 до над милион сега. В момента Българската държава е сред последните в Европейски съюз, която продължава с експеримента на тотална криминализация и в резултат на това е държавата с най-много употребяващи младежи под 18-годишна възраст.

Организаторите изтъкват, че вече значителна част дори от балканските държави започват да въвеждат по-модерно законодателство по отношение на тревата. Гърция, Македония, Румъния са съседките ни, които наскоро приеха алтернативни политики, докато на запад това са държави като Австрия, Белгия, Великобритания, Испания, Чехия, Португалия, Германия, Холандия, Ирландия, Норвегия, Италия и други. „Всяка една от тези държави променя законите си заедно с активно участие на гражданското общество. В България, за съжаление, експертизата им е игнорирана. Администрацията ни дори не изпълнява указанията от ЕС по този въпрос и упорито отказва да защити интереса на тези над милион български граждани.“ пък заяви адв. Калин Ангелов от Промена.

Хиляди излизат на марш „Свобода за конопа“ в София

С марш под надслов „Свобода за конопа“ граждани ще поискат легализация на марихуаната в България за медицински цели. Това ...

Шествието за декриминализация на конопеното растение ще се разгърне пред сградите на трите министерства, които определят наркополитиката в България – здравно, правосъдно и това на вътрешните работи. Според данните на организаторите, именно МВР в момента изкуствено помпа статистиката си с арести на 19-годишни младежи, за да оправдае необходимостта от голям полицейски щат.

Само в София бройката е скочила значително в рамките на година. С тази държавна и обществена стигма над тревата тласкаме най-младата и уязвима част от нашето общество към опасни и дори смъртоносни субстанции. В последните години зачестяват случаите на здравословни проблеми и дори смъртни случаи след употреба на т.нар. „дизайнерска дрога“. Единствения начин, по който Западна Европа е успяла да се справи с нарастващия интерес към „дизайнерската дрога“ е декриминализирайки тревата, която дори според Световната здравна организация е с по-нисък здравен риск от домашната ракия и цигарите, например.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com