На 7 март Руската православна църква очаква в Москва патриарх Неофит, за да го награди

2406
На 7 март Руската православна църква очаква в Москва патриарх Неофит, за да го награди
Снимка: БГНЕС

На 7 март Руската православна църква очаква в Москва българския патриарх Неофит, за да му бъде връчена високата награда на фонд „Единство на правослваните народи“. Това каза Негово високопреосвещенство митрополит Иларион (Алфеев), завеждащ външноцърковните връзки на Руската православна църква.

По-рано митрополит Иларион беше приет от патриарх Неофит, от когото получи орден „Св. Св. Кирил и Методий“.

Митрополит Иларион оцени признанието като високо равнище на отношенията между Руската и Българската православни църкви, предаде Фокус.

„Не виждам никаква лична заслуга в това, но мисля, че нивото, което сме достигнали в нашите взаимоотношения, ни прави щастливи и аз се радвам, че съм гост на Българската православна църква днес и се радвам да присъствам и да участвам в тържествата по случай тържествата прославлението на канонизацията на архиепископ Серафим“, каза още митрополит Иларион.

Българската и Руската православни църкви заседават в съвместна комисия

Съвместна комисия от духовници и богослови на Руската и Българската православни църкви ще заседава на 3 и 4 декември в София. Комисият...

Братството между българския и руския народ трябва да е основа за взаимоотношенията помежду им, заяви митрополит Иларион. Той подчерта, че никакви политически влияния не биха могли да разрушат единството между двата народа.

„Българският народ е братски народ и аз бих искал да призова българите да не слушат политиците, които искат да внесат разногласия между нашите народи. Политическите разногласия идват и си отиват, политиците идват и си отиват, политическите режими се променят, а това братство между нашите народи е било заплащано с кръв, в това число и с кръвта на войниците, пролята за Освобождението на България“, посочи митрополит Иларион. Той бе категоричен, че именно това е основата, върху която двата народа трябва да построят отношенията си.

„Аз бих искал никакви политически влияния да не могат да разрушат това наше единство, което е скрепено в единството на нашата православна вяра“, каза още Негово високопреосвещенство митрополит Иларион.

Той е в София за участие в тържествената прослава на архиепископ Серафим (Соболев) Софийски Чудотворец.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com