На комисия: Депутатите не чуха призивите за къмпингуването и отблокираха президентското вето

2160
На комисия: Депутатите не чуха призивите за къмпингуването и отблокираха президентското вето
Снимка: БГНЕС

Депутатите от парламентарната регионална комисия отхвърлиха президентското вето и отново подкрепиха оспорените от държавния глава два параграфа от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, предаде  БГНЕС.

Промените бяха приети повторно с гласовете на 13 народни представители, а депутатите на БСП бяха единствените, които подкрепиха президентското вето с аргумента, че обществото трябва да бъде успокоено и призоваха за широк обществен дебат по темата.

Бетономорие в Калифорния - реакцията на властите е убийствена за любителите на бетона

Темата с бетона по Черноморието отново е на дневен ред, след серия от протести заради промените в Закона за устройство на черноморското...

Припомняме, че според Румен Радев режимът за диво къмпингуване, въведен с последните промени в закона, става по-рестриктивен. За да защити мотивите на държавния, в заседанието на комисията участваше секретарят по правни въпроси проф. Емилия Друмева. Пред депутатите тя подчерта, че промяната е предложена между двете гласувания на законопроекта, без обществено обсъждане, което оставя без отговор редица въпроси.

"Ограниченията за т. нар. диво къмпингуване са вече в закона, а местата, където това може да се прави регламентирано, все още не са определени", заяви проф. Друмева. Според нея не са определени и условията за ползване и престой в тези места. Освен рестриктивни правила, с промените в закона се въвеждат и строги санкции за тяхното нарушаване.

"Ние подкрепяме закона такъв, какъвто е, защото той създава една нова възможност за свободно къмпингуване. В момента тя не съществува. Не са уместни доводите, че се ограничават права, защото никой няма право да влезе в чужд имот, да го ползва неограничено време и да замърсява", заяви председателят на комисията и депутат от "Обединени патриоти" Искрен Веселинов, който е и основен двигател на законопроекта. Според него с промените в закона дивото къмпингуване се превръща в свободно къмпингуване, което да се осъществява в уредени зони. Искрен Веселинов припомни още, че няма да има санкции, докато тези зони не се уредят, а това може да стане още през следващия туристически сезон. Всъщност е предвидено санкции да няма за 1 година!

На обратното мнение се оказаха неправителствените организации, дошли на заседанието на регионалната комисия. "За пореден път станахме свидетели на това, че от регионалната комисия нескончаемо се лее пропаганда, а не се решават проблеми. Искат да се доверим на една държава, където има несъответствие в кадастъра и 5-годишно закъснение на две министерства да внесат изменени на кадастралните карти. Искат да се доверим на четири ведомства и държавни служители, които ще правят наредба без да са виждали кемпер и каравана", заяви Мирослава Петрова от обединена група "Бетономорие".

Царево задейства солени глоби за палатки и каравани

Въпреки ветото на президента Румен Радев върху забраните за къмпингуване, Община Царево задейства солени глоби за туристите с пала...

Според нея, макар и концентрирано само в две точки, президентската институция е опровергала твърдението за либерализация на режима на къмпингуване. "Това не е никаква либерализация, а ограничаване на права в държава, в която по данни на Евростат има 9 къмпинга“, смята тя. Мирослава Петрова увери, че протестите на инициативата „Море от бетон“ ще продължат, а следващият е насрочен за четвъртък, 27 юни, от 18:30 часа, пред Народното събрание.

А какво беше абсурдното обяснение на Искрен Веселинов за най-голямата недомислица в новия закон - припомнете си в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com