На ниво комисия - няколко месеца отсрочка за тол таксуването

2049
На ниво комисия - няколко месеца отсрочка за тол таксуването
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

С 11 гласа „за“, нито един „против" и 3 „въздържал се“, парламентарната комисия по регионална политика прие тол таксуването да се отложи и вместо от 16 август 2019 г. да стартира от 1 март 2020 г. Това предвиждат приетите на ниво комисия промени в Закона за пътищата. Според гласуваните текстове, ще трябва до 29 февруари 2019 г. правителството да потвърди със свое решение готовността на тол системата за техническо опериране. Дотогава тежкотоварните превозни средства ще заплащат винетни такси за преминаване през пътната мрежа.

"Добре е изменението на закона да върви заедно с обсъждането на обхвата на тол системата и на тарифите", отбеляза пир обсъждането  Иван Иванова от БСП. Той припомни уверенията, които бяха давани, че всички страни ще бъдат подготвени към въвеждане на тол системата и че срокът 16 август 2019 е оптималният. "Превозвачите казват, че не са търсени за консултации, въпреки, че има такова решение, а имаше 5 – 6 месеца да се намери оптимална ставка", изтъкна той, упреквайки управляващите че не са си свършили работата и сега прибягват до отлагане. "Сега изведнъж - месец и половина преди да се въведе системата, стигаме до извода, че преговорите между превозвачите и правителството не са започнали. Това е голяма безотговорност. Г-н Ненков, вас много често ви използват да вкарвате такива закони, вместо правителството, което е допуснало забавяне", заяви Иванов, обръщайки се към вносителя на законопроекта и зам.-председател на комисията.

В хода на разискванията управляващите бяха упрекнати, че отлагането на тол таксите е предизборен ход. „Не получихме убедителни аргументи защо се отлага тол системата. Най-лесно можем да ги вържем с местните избори – не искаме да не бъркаме в джоба на хората и даваме на заден“ – така Манол Генов от БСП интерпретира предлаганото от управляващите отлагане на тол таксите, които се очаква да оскъпят превозваните стоки и транспортните услуги.

Зам.-председателят на комисията Александър Ненков от ГЕРБ, който е вносител на законопроекта отрече такъв мотив и обясни, че отлагането е, за стиковка на елементите в системата и извършване на най-подробни анализи. „Важно е да се гарантира, че системата ще работи перфектно, ще се събират достатъчно приходи, така че АПИ да се самоиздържа и пътищата да бъдат в завидно състояние, а не да се фиксираме върху отлагането с няколко месеца“, категоричен е той. „Факт е, че европейско финансиране за такава пътна мрежа в близко бъдеще няма да има. Ето и "Хемус" се финансира с пари от държавния бюджет и много други магистрали и пътища втори и трети клас ще трябва да се финансират от държавния бюджет“, добави Ненков.

На въпрос на Actualno.com дали пропуснатите ползи от отлагането няма да доведат до финансов дефицит за ремонти на пътища, Ненков заяви: „Вярно е, че ще има намаляване на приходите, спрямо планираното, защото няма да има тол система от 16 август, която да експлоатираме търговски, но пък АПИ увери, че приходите от електронни винетки вървят добре и че в края на годината ще надхвърлят 400млн. лв, което ще е достатъчно да се самоиздържа агенцията, включително и персонала на Националното тол управление. Самите тежко товарни автомобили след 16 август ще продължат да си плащат електронна винетка, просто няма да са на толуване, а ще плащат месец за месец за преминаването през мрежата. Дефицит за ремонтите няма да има, защото събираемостта е по-добра в сравнение с миналата година, тъй като се въведе тол полиция, има по-засилен контрол предвид факт, че много хора не си плащаха в предишния хартиена вариант“.

Ненков посочи още, че според разчетите, когато заработи системата приходите могат да достигнат между 700 млн. лв. и 1,2 млрд. лв, в зависимост от обхвата и какви цени ще има, зависи и какъв компромис ще се постигне между превозвачите и министерството.

Според него социалният елемент - очертаващото се поскъпване на превозваната продукция и на транспорта се преекспонира. „Точно в тези няколко месеца, с които се отлага системата, всеки един превозвач ще може да си направи точна калкулация, както и държавата с колко би било оскъпяването“, отбеляза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com