На първа инстанция в Пловдив забраниха таксата за повторно включване на ток

29519
На първа инстанция в Пловдив забраниха таксата за повторно включване на ток
Снимка: БГНЕС

Таксата за повторно включване на ток е незаконна. Освен това беше отменена възможността ако десет дни след срока не е платено, да бъде спряно електричеството - практика на EVN в Града под тепетата. Това стана ясно след решение на Окръжния съд в Пловдив.

Жалбата беше подадена от Сдружението за правна помощ на потребителите в Пловдив. Според доктора по право и председател на гражданската организация Димитър Деков събирането на такива такси е незаконно. „Защото ние считаме, че възстановяването на електроподаването не е услуга, която електроразпределителното дружество ще извърши, а представлява изпълнение на лиценза на самото ЕРП”, коментира Деков.

Поскъпването на тока няма да реши проблемите на НЕК, категоричен е Трайчо Трайков

Задълженията на НЕК, за които вчера се говореше, не бяха официално признати. Това ще стане чак когато НЕК си публикува финансовите отче...

Според EVN тази такса покрива разходите за повторно включване към мрежата, след като веднъж абонатът е изключен. А логиката на дружеството е, че "когато някой предизвика дадени разходи, съвсем справедливо е той да ги заплати, а не някой друг”, каза преди над една година Петър Костадинов, ръководител на отдел „Комуникации” в EVN България.

Таксата е част от общите условия на EVN. Отменя се и едномесечният срок за обжалване на фактурите, издадени от електроразпределителното дружество. Причината – по този начин се ограничават правата на потребителите.

Друга отмяна гласи, че трябва да отпадне точката от общите условия на EVN, според която ЕРП-то не дължи обезщетение на клиенти, в случай че те нямат ток за до 24 часа при ремонтна дейност, проверка на съоръженията, оперативни превключвания и въвеждане в експлоатация на нови съоръжения.

Решението подлежи на обжалване в двуседмичен срок пред Пловдивския апелативен съд от връчването му на страните.

ДКЕВР потърси ЕК по договорите с американските ТЕЦ-ове и заради ВЕИ

Дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия от т.нар. американски централи - ТЕЦ "AES – 3C Марица Изток 1" и ТЕЦ "Конт...

През 2010 ДКЕВР заведе иск срещу ЧЕЗ по същата тема, но тогава ЧЕЗ спечели.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com