Национален протест на автоинструкторите ще има утре

2437
Национален протест на автоинструкторите ще има утре
Снимка: БГНЕС

Национален протест на автоинструкторите срещу предлагани промени в наредбите, рекламентиращи дейността на центровете за обучение на шофьори ще има утре, 7 октовмри, от 13:00 часа на площад Батенберг в гр.София.

Участие в протеста ще вземат представители на най-големите браншови организации в страната - Национален авто инструкторски съюз, Съюз на центровете по авто мото подготовка, Български авто инструкторски съюз, Асоциация за обучение в транспорта, както и на Съюза на българските автомобилисти - СБА. Това е вторият протест на автоинструкторите срещу предлаганите промени, след като през януари тази година над 400 учебни автомобила блокираха жълтите павета.

Желязков намекна, че автоинструкторите не искат да спре корупцията в бранша

Министерство на транспорта е запознато с недоволството на автоинструктори от страната и заканата им да излязат на протест на 7 октомври...

Припомняме, че Браншът не е съгласен учебните центрове да бъдат регистрирани като търговски центрове. "Това е излишен разход и с нищо не допринася за качеството на подготовката на кандидат-водачите. Не сме съгласни автомобилите да бъдат собственост на фирмата или на банката. Третото, с което не сме съгласни с въвеждането на т.нар. вътрешен изпит. Това е абсолютно подобие на този, който е пред ДАИ, каза Стефан Малковски от Националния автоинструкторски съюз и подчерта, че автошколите трябва да минат към образователното, а не транспортното министерство. Той видя в тези текстове, определени от всички като лобистки, опит да остане 10% от бранша, а другите да бъдат докарани до фалит. Малинка Бондаренко от Съюза на българските автомобилисти поясни, че като цяло те имат едно искане. „Да бъде свален този проект на Наредба 37 и 41 и да не се правят такива проекти без да бъдат съгласувани с бранша и да се вземат предвид техните забележки“, заяви тя. Председателят на Съюза на центровете по авто-мото подготовка Йонко Иванов пък заяви, че в обществото има дилема кой е виновен за зле подготвените водачи на пътя - дали те са виновни за случващото се по пътя или калпавата администрация, която не познава нормативната база и е некомпетентна. Стефан Малковски обясни още, че вече са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов и ако не бъдат чути, на 7 октомври ще излязат хиляди автоинструктори на протест. Малковски уточни, че вече са подали уведомление в Столичната община за готвения протест. „Засега изчакваме резултати. Ако има резултати – няма да има протест, ако няма резултати- ще има протести и той ще бъде до дупка. Ще протестираме както обикновено – стоварваме колите на площадите, пречим на движението, досаждаме на хората“, обясни още той. Йонко Иванов добави, че протестът ще бъде на местно и национално ниво и каза, че никой не си казва тайните, както и че текстовете за промени в Наредбите са били изработени на тъмно, изпълнявайки нечии поръчки.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com