Над 3100 деца са жертва на насилие у нас

849
Над 3100 деца са жертва на насилие у нас
Снимка: Getty Images / Guliver

По данни на Върховна касационна прокуратура за първите 9 месеца на 2016 г 1167 малолетни деца, 1916 непълнолетни или общо над 3100 деца са станали жертва на насилие.

В помощ на жертвите се въвеждат първите специализирани стаи за разпити. Това заяви Надя Стойкова от Институт по социални дейности и практики, предаде репортер на БГНЕС.

В София и областта ще има две обучения и се очаква към 100 специалисти от системата да бъдат обучени как да взаимодействат в интерес на децата, които са пострадали.

В София има действаща синя стая, в която през тази година са проведени 10 разпита. „Пострадалите деца са на различна възраст“, обясни Стайкова. Най-малкото дете, изслушвано в такава стая, е на 3.5 г, както и други малолетни деца. Най-често деца на възраст около 10 години се изслушват. В страната има 20 сини стаи, в които са извършени 88 специализирани разпита на деца. В такива места се правят разпити по различни дела. Има деца, обект на домашно насилие, които също се разпитват в такива стаи.

БЧК ще подпомогне деца, жертви на пътни инциденти

В навечерието на коледните празници Националният дарителски фонд на БЧК за подпомагане на деца, пострадали при пътнотранспортни произше...

"Това е една от мерките за защита, която евродиректива поставя като изискване. Повечето сини стаи са в областните градове. Освен това предстои изграждане на още стаи в партньорство в Министерство на правосъдието и се очаква още 20 такива стаи да бъдат готови. Така повечето региони ще бъдат покрити с такива специални стаи за разпити", обясни Стойкова.

"Започваме работа с родителите, защото дори и те не знаят какви са правата на децата, че могат да бъдат разпитвани от един и същи човек, който при сексуално насилие може да бъде от същия пол", заяви проф. Нели Петрова, от Институт по социални дейности и практики.

Стойкова допълни, че евродирективата изисква да има минимални нива на защита като децата, които са уязвима група и една от тези мерки е правото да се избягва контакт между жертвата и насилника.

Виолета Аланджийска от СДВР обясни, че е ставала свидетел, как при даване на показания срещу своя насилник, след това винаги има някаква негативна последваща реакция у децата. Тя разказа, че синята стая в СДВР е от 2009 г. и в началото е използвана за разговори със свидетели. Тази стая пълноценно се е използвала след разговор на СДВР с районния съд и от есента на 2014 г. се използва по предназначение. Стаята се използва от всички районни поделения в столицата. Най-малкото дете, разпитано от съдия е на 4 години в такава стая.

122 разпита са направени в двете сини стаи в София през тази година и по 155 съдебни производства, които се водят на територията на София.

Децата на имигрантите в Германия напредват значително в училище

Благодарение на политиката на Германия спрямо бежанците, за пет години броят на децата от имигрантски семейства, които издържат успешн...

"За дълъг период от време децата са разпитвани като възрастни по общия ред", обобщи Стойкова.

Едно от изискванията за тези сини стаи е да има професионалисти, които знаят как да работят с децата, за да бъде защитена психиката им от допълнителни травми от самия разпит. Тепърва се вкарва и терминът вторична виктимизация, досега не са правени такива промени, заяви проф. Петрова.

Прави се и индивидуална оценка на жертвите, които са със специфични нужди. Това е професионалната оценка на базата, на която се подхожда със специфични мерки. Това важи и за пълнолетните лица, както и за хората с увреждане, жертви на сексуално насилие.

Проф. Нели Петрова каза, че рискът от повторна виктимизация е голям, защото много често пострадали от насилие докато институциите се опитат да разберат какво се е случило, практически ги травмират отново. До 16 пъти може да бъде разпитвана една жертва и за да не се случва това тази индивидуална оценка се прави при разпита с детето и ако има риск от нова виктимизация, се взимат мерки, каза тя. В същото време, когато институциите не си говорят има случаи, когато децата стават отново жертва на сексуално насилие.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com