Наемаш бягащи от войната украинци, за да им помогнеш - глобяват те

4943
Наемаш бягащи от войната украинци, за да им помогнеш - глобяват те
Снимка: Getty Images

От 1500 до 15 000 лева - толкова е глобата, ако не бъде надлежно декларирано, че си наел на работа граждани от трета страна (извън ЕС). Какво обаче е положението, ако наемеш украински бежанци - дали те не влизат в хипотезата на временна закрила? Според Районния съд във Варна - не.

На първа инстанция: Съдът във Варна реши да екстрадира руснака, подпалил паспорта си

Какъв е случаят? Става въпрос за 2 от 6 наказателни постановления т.е. глоби от по 2000 лв., наложени на доброволката Ваня Добрева. Тя е наела шестима украинци, които да ѝ помагат - за да може да помага на идващите от Украйна хора в нужда. Историята разказа във фейсбук Аделина Банакиева, известна гражданска активистка, помагаща на украинците. Каква беше държавната организация няма нужда да припомняме - всеки знае колко е организирана държавата ни, когато трябва бързо да помага.

Две глоби значи 4000 лева, а няма причина да се смята, че за другите четири постановления изходът на първа инстанция ще е различен.

Договорите на шестте жени, наети от Добрева, са регистрирани надлежно в НАП, но работодателката им не подозира, че въпреки статута на временна закрила, който им дава свободен достъп до пазара на труда като за европейски граждани, за трудовите органи те са граждани на трети страни и подлежат на регистрация. Според доброволци, тези глоби са масови и засягат много коректни работодатели, наели украинци, като в повечето случаи се възприемат за репресия, пише в. "Сега".

"В своите действия контролните органи на Инспекцията по труда са се ръководили и винаги се ръководят единствено от своите законови правомощия да гарантират трудовите права на всички граждани, работещи на територията на страната. Те могат да бъдат гарантирани в най-пълна степен само когато работодателите изпълняват своите законови задължения", казват от Инспекцията по труда (ГИТ). Оттам посочват линкове, на които е публикувана наистина полезна информация за правата на украинците, работещи у нас. Нито в тях, нито в рубриката "Достъп до пазара на труда в България за граждани на Украйна" на АЗ обаче не е публикувана информация, че работодателят трябва да подаде въпросното уведомление. Има го само в дъното на една от рубриките на украинския портал. Това за трудовата инспекция е достатъчно надлежно уведомление.

Законът за трудовата миграция е доста лаконичен. От една страна в него пише, че "не се изисква разрешение за достъп до пазара на труда за работници - граждани на трети държави, ползващи се от временна закрила". Тези хора са изключени от редица задължителни условия при другите случаи на наемане на хора от трети страни. По отношение на задължението в 7-дневен срок от започването на работа на чужденец от трети страни работодателят да уведоми писмено за това ГИТ обаче не пише нищо.

Остава и въпросът - защо НАП не праща автоматично данните от договорите на такива граждани на ГИТ?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Дневен хороскоп за 1 май 2024 г.

Фаза на Луната на 1 май 2024 г.

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Времето утре - 1 май 2024 г.

Колко ще струва на българина трапезата за Великден?

Опитват да пришпорят закъснялото издаване на лични документи от поколение 2019

Митрополит Григорий ще оглави литургията за Възкресение

Месечна прогноза за времето за май 2024 г. (КАРТА)

Богатият асортимент на МЕТРО България достига до домакинствата в Пловдив в партньорство с Kolichka.bg

Имени дни през май 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество