Най-модерната бойна машина, предложена на българската армия (СНИМКИ И ВИДЕО)

35128
Най-модерната бойна машина, предложена на българската армия (СНИМКИ И ВИДЕО)
Снимка: Rafael Advanced Defense Systems

Сухопътните войски са сърцето на всяка армия. Бойната авиация е все по-важна стратегически, но без пехота е невъзможно както да защитиш собствената си територия, така и да овладееш вражеската.

При все по-несигурните геополитически реалности, дълго отлаганото превъоръжаване на сухопътните ни войски сякаш идва точно навреме. Бронираните машини са жизненоважни за българската армия, а моментът изглежда идеален за покупката им. България планира да купи 150 бойни машини за 1.46 млрд. лв., a разходите са заложени в държавния бюджет за 2021 г., който беше приет на първо четене от Народното събрание.

Кандидатите за доставчици на машините бяха представени на Изложението за отбранителна техника "Хемус 2020", като особено силно впечатление направи съвместното предложение на американския оръжеен гигант General Dynamics (чрез европейското си подразделение GDELS) и израелската държавна компания RAFAEL Advanced Defense Systems.

PIRANHA 5 на GDELS е бронирана машина 8x8 от най-висок клас, в която са вложени най-модерните технологии. Изключително мобилна и маневрена, бойната машина се движи безпроблемно дори през най-трудните терени. Има впечатляващи размери, просторно отделение за екипажа (събира цели 11 души) и значителен капацитет на полезен товар. С повече от 12 000 системи в експлоатация, това е най-успешната западна бронирана бойна машина в световен мащаб.

Бойните ѝ способности са гарантирани от хибридна оръжейна система SAMSON, дело на RAFAEL. Част от нея са 30-милиметрово оръдие и 7.62-милиметрова картечница, както и сдвоена пускова установка за "умни" ракети SPIKE-LR2, известни като "убиец на танкове". Това е една от най-добрите оръжейни системи, които се предлагат в момента в глобален мащаб. До момента RAFAEL е доставила над 5500 системи SAMSON RWS на повече от 25 страни, включително 11 съюзници в НАТО.

Хибридната конфигурация на купола на RAFAEL позволява той да бъде управляван както пилотно, така и безекипажно. При втория вариант управлението е е напълно автоматично, за да се избегне всякакъв риск за неговия оператор. Вместо в купола, той стои зад дебелата броня на бойната машина и го управлява дистанционно. Освен по-сигурен, автоматичният купол е много по-лек, маневрен и лесен за управление от класическия, в който стои човек.

Ракетите SPIKE-LR2 са истински кошмар за вражеските танкове и бронирани машини, тъй като могат да променят посоката и целта си в движение. Обхватът им е до 5 км и безпроблемно поразяват цели, дори без да имат директен визуален контакт с тях. Управлявани от насочваща система от последно поколение, ракетите Spike са изключително точни, а попаденията им са с прецизност до 1 метър. С тях никоя вражеска бойна машина не е в безопасност. Към момента RAFAEL е доставила повече от 33 000 ракети SPIKE по света.

Бронираната машина PIRANHA 5 се радва на голям интерес сред държавите от НАТО – през последните години беше избрана от армиите на Дания и Румъния, а наскоро на нея се спря и Испания. Изпитани и доказани в реални битки, оръжейните системи на RAFAEL се използват от над 11 страни членки на Алианса.

"Бойната машина, която предлагат General Dynamics и RAFAEL, е най-добрата и разполага с най-модерната оръжейна система", посочва пред Actualno.com о.з. полк. Изар Сахар, корпоративен директор за Европа в RAFAEL.

"Ние ще доставим не само оръжейните системи, но и технологии и ноу-хау, a български компании ще бъдат част от тази програма, което е голямо предимство", добавя Сахар.

Повече за модерната бойна машина и предложението на RAFAEL, вижте във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com