Наказан войник за оскверняването на паметник в Карлово поднася венци за загиналите в Кербала

23615
Наказан войник за оскверняването на паметник в Карлово поднася венци за загиналите в Кербала
Снимка: БГНЕС

Скандално или не, но един от наказаните по случая за оскверняване на паметника на Евлоги и Христо Георгиеви в Карлово войници е бил избран да положи венци в памет на загиналите преди седет години български военни в Кербала.

Според генерал Димитър Шивиков, командир на 61-ва стрямска бригада, полагането на венци не е оказване на чест за Рафет Сакатов, а изпълняване на заповед. „Той е избран да поднесе венец, което не е точно чест, той е войник като всички останали”, коментира Шивиков в ефира на bTV.

Военно-окръжната прокуратура поема случая с войниците, поругали паметник

Пловдивската военно-окръжната прокуратура ще поеме случая с пияните войници в Карлово, които поругаха паметника на братята Христо и Евл...

На 8 декември в извън работно време трима униформени и един цивилен служител от бригадата са обвинени, че са обругали паметника на Евлоги и Христо Георгиеви като са уринирали върху него, а след това са нанесли побой на младеж, направил им забележка. Сакатов е бил наказан с предупреждение, тъй като е бил на мястото на инцидента, но не е спрял колегите си, макар че не е участвал в поругаването.

Двама от четиримата военнослужещи, участвали оскверняването на паметника, вече са напуснали армията. Шивиков каза, че предстои да се реши да ли да бъдат съдени или не. „След моята вътрешна проверка трима от тях са наказани”, обясни той с уточнението, че само те са военнослужещи.


Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com