НАО Рожен е трети ден без ток

12532
НАО Рожен е трети ден без ток
Снимка: БГНЕС

Трети ден в Националната астрономическа обсерватория „Рожен” няма ток, а пътят е затворен от паднали дървета. Това каза за Радио „Фокус” – Смолян директорът на институцията, Никола Петров.

„Нещата са кошмарни, случва се като има навсякъде паднали дървета, при нас да дойдат на следващия ден и това е нормално, но сега нещата са извън контрол. Десетки паднали дървета има на пътя, а ние сами с резачка ги премахваме, за да можем да отидем на работа”, посочи Петров. Той посочи, че ток нямат вече трети ден като им са дали уверение, днес ще го пуснат.

Асеновград ще празнува две седмици Деня на народните будители

Денят на народните будители - 1 ноември, в община Асеновград ще бъде честван в рамките на две седмици. Програмата включва изложби, прем...

„Ако замръзне и водата, може да нямаме обсерватория, а това започва да се повтаря всяка следваща зима”, подчерта астрономът. Той допълни, че вчера е минала една верижна машина, която е разчистила пътя, но има разчистен един ръкав и не може два автомобила да се разминат. До вчера в обсерваторията са били 15 души, като е имало и трима сърби и един австриец. След минаването на верижната машина, чужденците и един от работещите в обсерваторията са си тръгнали. Днес обаче заради множеството паднали дървета никой не може да се тръгне или да отида на работа. Никола Петров каза, че днес има лекции в Пловдивския университет, но не може да мине по пътя, за да стигне до централния път.

По думите му за два часа е изминал четири километра, като непрекъснато слизат, за да режат сами дърветата с резачки. Според Петров, въпросът с разчистването и поддръжката на пътищата трябва да се уреждат от по-рано и те нямат вина за това и не трябва да го чистят от дърветата сами. „Три дни без ток навръх баира - това е безумие. Трябва да имаме моторна резачка, трактор за разчистване на пътя, генератор. Много бих искал, но от къде и как е една организация, занимаваща се с наука и научни изследвания може да си изкара пари за ротори и верижни машини, както и да наеме квалифициран персонал за тях”, попита астрономът и отбеляза, че в крайна сметка въпросът е такъв:

Наука ли ще правим или трябва да мислим как ще си чистим пътя до обсерваторията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com