Наш евродепутат шокиран от побоя над Тимошенко

6050
Наш евродепутат шокиран от побоя над Тимошенко
Според него тя е политически затворник, а делата срещу нея и други опозиционери представляват избирателно правосъдие

Българският депутат от Европарламента Андрей Ковачев заяви в Брюксел, че е шокиран от съобщенията за побой над бившия премиер на Украйна Юлия Тимошенко, съобщи украинският информационен сайт "Левият бряг" (lb.ua), цитиран от БТА и Стандарт Нюз.
 
Вчера адвокатът на Тимошенко Сергий Власенко заяви, че неговата довереничка е била пребита на 20 април от надзиратели и е обявила гладна стачка, напомня "Левият бряг".
 
"Шокиран съм от съобщенията за физическа жестокост спрямо Тимошенко. Това е абсолютно неприемливо според европейските норми и представлява практика, напомняща времената на съветската диктатура и жестокостта на Сталин и Берия", каза Ковачев.

Според него Тимошенко е политически затворник, а делата срещу нея и други опозиционери представляват избирателно правосъдие. "Според мен и моите колеги от Европейската народна партия член 365 от Наказателния кодекс на Украйна, по който е осъдена Тимошенко, не отговаря на европейските правосъдни стандарти", изтъкна евродепутатът.

Юлия Тимошенко излежава седемгодишна присъда по обвинение, че е превишила пълномощията си като премиер при подписването на газови договори с Русия през 2009 година. Тя е обвиняема и по друго дело за финансови престъпления през 90-те години.

Ковачев добави, че би желал да види Украйна по-близка до ЕС и европейските ценности. Евросъюзът като цяло, и по-специално Европейският парламент постоянно отправят към Киев призиви за това, каза той. Очакваме верните сигнали от Киев, каквито засега няма, и нещо повече - последното развитие на събитията е в неправилна посока, заяви българският евродепутат.

Норвежкият Нобелов комитет вече съобщи, че Юлия Тимошенко е сред общо 231-те номинации за Нобеловата награда за мир за 2012 година.

 

Тимошенко започна гладна стачка

Бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко е обявила гладна стачка, заяви нейният адвокат Сергей Власенко, предаде агенция Интерфакс, ...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество