"Не се страхувам, не е имало опити за натиск в работата ми": Кореспондентът на БНР в Москва

2409
"Не се страхувам, не е имало опити за натиск в работата ми": Кореспондентът на БНР в Москва
Снимка: БНР

Ролята на жертва не ми харесва. Приемам съвсем нормално ситуацията. Не се страхувам за сигурността си. Аз се разхождам съвсем свободно из Москва. Аз съм свободен човек. И възнамерявам да се държа като свободен човек. Да не се крия в посолството. В дните, които ми остават тук, възнамерявам да се разхпждам из Москва, да посещавам музеи, да се срещам с приятели. Това каза кореспондентът на БНР в Москва от февруари 2018 г. Ангел Григоров, на когото Русия нареди да напусне страната в отговор на решението на българските власти да изгонят от България кореспондента на вестник "Росийская газета" Александър Гацак.

ОЩЕ: Русия изгони кореспондента на БНР в Москва

"В интерес на истината за тези 6 години от страна на Департамента по информация и печат на руското министерство на външните работи - това са хората, които издават моята журналистическа акредитация, която е основанието за пребиваването ми и работата ми в Русия, никога не е имало някакъв натиск, нито пък намеса в съдържанието на моята работа. Никога не са били обсъждани материалите ми. Категорично не е имало опити за намеса и за натиск", заяви той в ефира на Нова телевизия.

ОЩЕ: "Инструмент за натиск": БНР отвърна на Русия след изгонването на българския кореспондент

Той разказа, че ден, след като се появила публикацията в "Росийская газета" и станала известна историята с Александър Гацак, бил поканен на разговор в Руското министерство на външните работи от директора на пресцентъра Максим Бурляй. "Аз, разбира се, отидох. В хода на този разговор той изрази възмущението си, недоумението си от поведението на българските власти. Говорихме около час. Аз по-скоро го слушах, като той повече говореше. И тогава, в началото на разговора той каза: "Веднага искам да ви уведомя, че не ви отнемаме акредитацията. Работим върху ответни мерки, но ако ме питате какви са тези мерки, наистина не зная и не мога да ви кажа" . И в края на разговора каза, че когато тези ответни мерки бъдат формулирани, те ще ме потърсят", посочи Григоров.

ОЩЕ: "Российская газета": Българското МВнР отне акредитацията на наш журналист

По думите му след това акредитацията му била анулирана. "Вчера се появи официалното съобщение на сайта на руското МВнР. Вече може да кажем, че аз съм бившият кореспондент на Българското национално радио в Москва. Нямам право да изпълнявам тези си задължения от вчерашния ден. Акредитацията ми се смята за анулирана", посочи той.

И допълни: "Не съм чул все още аргументи за решението на руските власти. Във вторник ми предстои нова среща, на която трябва да предам физически журналистическата си акредитация и на която, вероятно ще поговорим за това кога трябва да напусна страната. Но на първата среща колегите наистина не са изказвали никакви претенции. И се надяваме във вторник да стане ясна датата, до която трябва да напусна територията на Руската федерация".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 9 май 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 8 май 2024 г.

Много атракции и забавления във Family Fantasy Land на 1 юни

Служебният кабинет обезпечи видеонаблюдението и видеозаснемането за изборите

Кабинетът смени областните управители на Благоевград, Видин, Добрич и Плевен

Григор Лилов: Загубата за България от „Турски поток“ е между 4,9 и 5,2 млрд. лв. (ВИДЕО)

Кампанията "Хижа на годината" 2024 се открива на 15 май

Времето утре - 9 май 2024 г.

В България над 200 населени места без нито един жител към края на 2023 г.

Жълт код за значителни валежи за 10 области в четвъртък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com