Непоказвани творби на Цанко Лавренов на изложба

1836
Непоказвани творби на Цанко Лавренов на изложба
Снимка: галерия "Лоранъ"

Изложба с непоказвани до този момент творби на големия български художник Цанко Лавренов ще бъде открита на 12 декември в галерия „Мисията“ към Държавния културен институт (ДКИ) към Министъра на външните работи, съобщиха от екипа на ДКИ, цитирани от БТА.

Мария Габриел ще открие изложбата

В експозицията централно място ще заеме част от богатия художествен фонд към Министерство на външните работи. Изложбата ще открие заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел.

Още: Фондация "Цанко Лавренов" представя изложбата "Нестинарка"

Заедно с изложбата ще бъде представена и монография за художника на английски език, преведена от Нигрита и Филип Дейвис. Книгата е издание на фондация „Цанко Лавренов“ и Книгоиздателска къща „Труд“, в партньорство с музеи и галерии от страната, както и частни колекции. Обемното и богато като съдържание издание е първото, което в цялост представя творчеството и личността на една от най-изтъкнатите фигури на българското изкуство. В своите 568 страници то включва 1321 изображения на творби и богат документално-илюстративен материал, произхождащ от личния архив на художника. По-голямата част от предложените документи и писма от архива на художника се публикуват за първи път.

Из живота на художника

Още: Непоказвани творби на български художници ще бъдат представени в галерия "Лоранъ"

Цанко Лавренов е роден в Пловдив през 1896 г. Учи във Френския колеж в родния си град. Не успява да получи мечтаното академично образование, но с още по-голяма убеденост се отдава на художническото поприще. Един от върховете в творчеството му е големият живописен цикъл, създаден след пътуванията му до Света гора през 1935-1936 година. Споделя, че е открил своя художествен стил след много „пот на челото“. Черпи вдъхновение от работата на Захарий Зограф. Изучавайки техниката на гравюра върху дърво, той овладява похватите за нанасяне на светлинни петна и черти на черен фон, които прехвърля върху работата с маслени бои. "В много мои картини са съчетани възможностите на три изобразителни техники. В тях съм използувал силата на пастьозната маслена боя, точността на графиката и нежността на акварела“, казва Цанко Лавренов. "Освен като художник, Цанко Лавренов има солидно присъствие в културния живот с активната си критична дейност по въпросите на изобразителното изкуство. Оставя голям масив от публикации, научни рецензии, монографични изследвания за художници“, пише изкуствоведът Анелия Николаева през 2016 г. по повод 120 години от рождението на твореца. 

Още: Галерия "Лоранъ" отбелязва 10 години от създаването си

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com