Николай Ненчев: Пропагандата за мобилизация за война идва от Русия

22464
Николай Ненчев: Пропагандата за мобилизация за война идва от Русия
Снимка: БГНЕС

Мобилизация на запасняци не тече и е особено добра форма на отричане да се осмива. Притеснява ме обаче политическото говорене по въпроса – имам чувството, че има информационен център, който се занимава само с тази тема. Дезинформацията минава всякакви граници – мобилизация, изграждане на ядрен ракетен център в Шабла, в Безмер, подчерта военният министър Николай Ненчев.

Дезинформацията цели да създаде паника със слухове, че се готвим за война и то срещу Русия, добави той. Като че ли от Русия идва тази пропаганда – имам подобно усещане. Източниците са едни и същи и хората, които създават, нека да я нарека „истерия”, са едни и същи, каза Ненчев.

Даниел Митов: Измислица е да се говори за ядрено оръжие в България

Това се прави постоянно, не е прецедент. Този казус се подхвана и истеризира от определени хора в политическите ни среди, за да се прев...

Ще има ли база на НАТО в България – не мога да си представя този въпрос, ние сме част от Алианса. Ще има координационен център на НАТО в София, в който ще работят 50 души – половината българи, половината чужденци, каза Ненчев пред Нова телевизия.

Актуализацията на списъците на запасняците е нормален акт, за да бъдат списъците осъвремени. Трябва да сме наясно дали тези хора са в добро здраве, дали можем да разчитаме на тях. Касае се за може би около 3 хил. души и се извършва периодично. Не зная кога за последно е имало осъвременяване, каза министърът на отбраната.

След посещението на генерал Бен Ходжис „Атака” ми изпрати цели пет въпроса в рамките на един час, сподели Ненчев. На въпрос ясно ли е дали някой ще иска да се разполага техника на наша територия, Ненчев отговори, че има планирани 76-77 учения в рамките на НАТО. Ще се използват танкове при учение на полигона „Ново село”, добави той и уточни, че за друга техника не е коментирано.

На въпрос дали въздушното ни пространство ще се пази от два изтребителя от 1 май, Ненчев отговори утвърдително, но „при определени обстоятелства”. Давам пълната си подкрепа на военновъздушните ни сили и още тази седмица ще започне ремонт на някои от МИГ-овете ни. Да, Русия ще ги ремонтира, призна Ненчев и добави, че това е проблем и абсурд българската техника да не е съвместима със стандартите на НАТО.

Армията проверява колко резервисти могат да бъдат мобилизирани

В момента тече проверка на документи и какви са наличните възможности за извършване на мобилизация. Информацията съобщи днес във Варна ...

За финал Ненчев призна, че има 190 хил. мини от завод „Миджур”, които предстои да бъдат обезвредени. Скоро ще закупим технология, с която безопасно да ги обезвредим, каза той.

Армия и още нещо

Според генерал Юлий Абаджиев, председател на Съюза на българските командоси, при реална ситуация много трудно могат наистина да се мобилизират запасняци, защото няма да могат да бъдат открити. Абаджиев счита, че е далеч по-добре да имаме Национална гвардия за такива случаи, защото разликата в обучението на запасняците е огромна.

Много важно е такива небивалици да бъдат осмивани, каза журналистът Найо Тицин в коментар за мобилизацията, който си публикува военната книжа във Facebook. Едно от лицата на „Биволъ” – Атанас Чобанов, написа в социалната мрежа, че ще бъде изправен пред военен съд, защото живее в чужбина и е считан за дезертьор.

Над 100 000 души могат да бъдат мобилизирани в Украйна

Няма изгледи конфликтът в Украйна да бъде реално прекратен. През 2015 г. е възможно да бъдат мобилизирани 104 000 души в страната. Това...

Бях в Смолян, Кърджали, Хасковско, Ямбол, Елхово. Беше ни поискана помощ, аз самият бях на терен. Така Ненчев коментира ситуацията с поредните наводнения в страната и обеща Министерството на отбраната да бъде съпричастно към всеки един случай.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com