Николай Овчаров: Гробът на Хан Кубрат е единственият напълно доказан гроб на български владетел

144350
Николай Овчаров: Гробът на Хан Кубрат е единственият напълно доказан гроб на български владетел

Гробът на Хан Кубрат е единственият напълно доказан гроб на български владетел и то не на кой да е владетел, а на създателя на Велика България. Това каза пред журналисти проф. Николай Овчаров, предаде „Фокус”.

Идеята е заедно с Асоциацията на българите по света да се направи Мемориален комплекс около гроба на Хан Кубрат, който да привлича не само българи, но и хора от цял свят, защото това е съкровище, съпоставимо с най-големите открития на световната археология. Т.е. да предизвиква не само патриотични чувства, но и да се развие и културният туризъм в Украйна. Хората там имат много вяра в тази насока, каза проф. Овчаров. Тази кампания трябва да стане всенародна, хората да научат повече за тази невероятна светиня на българския дух. Дано до няколко години да успеем да изградим този комплекс, добави той. В България има копия на някои от предметите, които се намират в Националния исторически музей. „Може би крайно време е да се направи цялостно копие и да бъде изложено в нашите големи музеи”, посочи проф. Овчаров.

Откриха едно от най-големите средновековни съкровища

Има причини да се смята, че в Перперикон открихме едно от най-големите средновековни съкровища, намерени някога в България. Това за...

Пръстта, която е предадена на кмета Йорданка Фандъкова, ще се съхранява в Музея за история на София. И на други градове ще бъде предадена пръст, за да може и местното население да се включи в тази инициатива.

До скоро съществуваха съмнения за произхода на съкровищата от гроба на Хан Кубрат в село Малая Перешчепина в Украйна. Но през 1999 година излезе една хроника от Волжка България, писана през 13 век, по-късно преведена на руски език през 17 век. Тази хроника буквално разруши митовете за това, че Велика България на Кубрат е била унищожена от хазарите. Т.е. те не са били в района на град Полтава, в близост на който са намерени съкровищата. Това означава, че това са съкровищата на Хан Кубрат. Днес всички признават, че това е гробът на Хан Кубрат, че наистина той е погребан там.

Сега съкровищата от гроба се съхраняват в Ермитаж в Санкт-Петербург, Русия.

Редактор: Сияна Любомирова

Две нови гробници отварят на Перперикон

Две нови гробници ще бъдат отворени навръх Успение Богородично на Перперикон. Екипът на проф. Николай Овчаров ги откри източно от сре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com