Нино Нинов: "Доброто дело поражда ново добро, лошото - поражда още по-лошо деяние" (ВИДЕО)

1639
Нино Нинов: "Доброто дело поражда ново добро, лошото - поражда още по-лошо деяние" (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и Невидимо

Във "Видимо и невидимо: Път към съвършенството" Анна Генчева и Нино Нинов разговарят за вредните навици и лошите качества в човека, които му пречат да се развива в духовно отношение.

Нино Нинов споделя, че основният движещ мотив за човешкото поведение са навиците и качествата на характера. Понякога в проблем се превръща механичното изпълнение на различни дейности, вършейки ги неосъзнато или напълно рутинно. Причините за това са естествено изградените навици още от детските години. Според древното учение Кабала̀, когато направим нещо веднъж, то не оставя трайна следа у нас, ако го сторим втори път, вероятността да потретим е сериозна, а извършим ли го три пъти - създаваме навик. Това е валидно, както за добрите, така и за лошите неща. "Доброто дело поражда ново добро, лошото деяние поражда отново още по-лошо деяние".

Работата над себе си се състои до голяма степен в изкореняване на лошите навици и в създаването на добри и ползотворни такива. И ако привичките ни карат да вършим често едни и същи неща, макар те да ни вредят, то качествата на характера действат по по-различен начин. Те са дълбоко вкоренени в сърцето, разбира се не като физически орган, а като алегория за човешките качества, емоции и чувства. Качествата определят мотивите ни за действия, нашите стремежи, тласкат ни да вършим това или онова.

Изследователят разказва и за книгата "Вратите на светостта" на Хаим Витал. В нея са описани четирите първоелемента: огън, въздух, вода и земя, които изграждат човека не само физически, но и определят неговите черти от характера, чувства и емоции.

Огънят поражда високомерието, егото на личността. Високомерието е нашето усещане за собствената ни значимост, кара ни да мислим че ние най-добре разбираме нещата и никой друг няма по-добро понятие за това от нас. Огънят възпламенява много други нежелани качества. Той е баща на гнева, на обидата, на властолюбието, на стремежа към уважение, към признание, към слава - всичките тези негативни качества, които много пречат на човека по духовния път се коренят в огъня, респективно във високомерието. Духовната основа на вятъра кара душата да се лашка в различни посоки, точно както есенния вятър люлее едно листо. Той кара човешките емоции да се люлеят непрекъснато в една или друга посока. Духовна основа на водата се изразява в желанието да угаждаме на тялото си, винаги да ни е хубаво, уютно, удобно, да ни е приятно. От водната субстанция произхожда негативното качество завист. Елементът земя е духовен корен на тъгата, грижите, прекалената умисленост, на безпокойството. Елементът земя прави човека мързелив. "Процесът започва от едно невидимо ментално ниво и там се проявява като нежелание да мислим, това е духовният корен на елемента земя и най-вече на мързела и леността, които ни обземат периодично."

Нино Нинов: Отношението към света е пряко следствие от отношението към самия себе си (ВИДЕО)

Целият разговор на Анна Генчева с Нино Нинов можете да видите във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Агенцията по храните изтегля от пазара сокове и смутита на популярна марка

Димитър Главчев начело на поклонническа делегация в Света гора за празника на манастира "Свети Вмч. Георги Зограф"

Иван Панчев: Кремъл полага свръхусилия да повлияе на европейските избори (ВИДЕО)

Открийте тайните на маркетинга с обучението Coca-Cola Academy (Light) в SoftUni Digital

Пловдив е лидер по жилищни сгради, пуснати в експлоатация през първото тримесечие

Времето утре - 10 май 2024 г.

Скритата власт, за която никой не гласува

Розоберът с рекордно рано начало от 15 години - цветът ще свърши до празниците на розата? (СНИМКИ)

Нов сезон - нова, класическа колекция в магазините на CCC!

До приемане на специален закон пещерите остават при БТС, после ще им ги отнемат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com