Нивото на Дунав в българския участък се покачва заради дъжда в Сърбия

30489
Нивото на Дунав в българския участък се покачва заради дъжда в Сърбия
Снимка: БГНЕС

Нивото на река Дунав в българския участък започна рязко да се покачва заради наводненията в Сърбия, където на места водата е скочила с близо 2,50 м за ден, и обилните валежи в Централна Европа, предаде БГНЕС.

Само за ден при Ново село водният стоеж се е повишил с 1,40, а при Видин – с 1,20 м. В Русе се очаква до понеделник да достигне критичната граница от 7 метра, което е с метър и половина повече от днес.

"Притоците на реката са пълни, знаете, че от вчера е обявено и бедствено положение в Сърбия, в момента трите големи притока – Велика Морава, Сава и Тиса, вкарват доста голямо водно количество и се има предвид, че ние сме вече в диапазона на високите води, ще последва едно бързо покачване в българо-румънския участък. Очаквам с близо метър и половина, дори два метра до седем дни нивото да се покачи, за да може да се отече тази вълна, която идва отгоре", коментира директорът на АППД Георги Георгиев.

Заради високите води островите по Дунава ще бъдат залети, като вероятно вълната ще стигне и до дигите. От Агенцията са отправили предупреждение към всички областни управители по поречието на реката и до Гражданска защита. Засега няма никаква опасност за населените места, но горските фирми, които работят по островите, ще трябва по най-бързия начин да си изнесат техниката, за да не пострада.

Очаква се водата да стигне до бреговата тераса, която се намира между нормалния бряг на река Дунав и дигата. "В зависимост от местоположението на дигата, касае се за понякога за 50-100 метра, тази част също в доста места ще бъде залята", обясни Георгиев.

Предупреждения са отправени и към корабоплавателите, тъй като високите води крият опасности за трафика по реката. "Много ниските води създават проблеми за корабоплаването с появата на плитчини. Тези високи води също създават опасности за корабите , които пътуват в българо-румънския участък, тъй като реката влачи много предмети, много чукани, огромни дървета, които попадат във винтовете на корабите и водят съответно до аварии на самите кораби. Така че всички корабособственици са също предупредени и ще трябва много внимателно да се движат по време на тази висока вълна", каза Георги Георгиев.

Прогнозите все пак са, че няма да се стигне до бедствената ситуация от пролетта на 2006 г., когато на 24 април край Русе бе отбелязано рекордно високото ниво от 9,12 м.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com