Няма да има имиграционна вълна от България и Румъния, сочи британски доклад

5035
Няма да има имиграционна вълна от България и Румъния, сочи британски доклад

Общирен доклад на британското външно министерство за имиграцията на българи и румънци след 1 януари 2014 година сочи, че няма да има имигрантска вълна на Острова и че сега живеещите българи и румънци във Великобритания имат малко по-висока професионална квалификация, отколкото други имигранти, работещи на сходни позиции. Докладът сочи също, че няма как да се каже колко точно имигранти от България и Румъния ще дойдат да живеят във Великобритания след 1 януари, 2014 година.

Изводите от доклада обаче са пряко предизвикателство към твърденията на премиера Дейвид Камерън и други британски политици, че Обединеното кралство е изправено пред нова вълна на имиграция от Източна Европа, когато ограниченията на пазара на труда върху България и Румъния бъдат премахнати следващия януари, пише „Гардиън”.

Икономист: Микрокосмосът на българската сиромашия

Наблюдавайки новопостроената детска площадка в Каолиново, червените й пързалки и зелени люлки, човек за момент се замисля в кой западно...

Изследването на Националния институт за икономически и социални проучвания гласи и, че е малко вероятно Великобритания да стане предпочитана дестинация за българите и румънците, а тези, които все пак ще дойдат, не планират да се възползват от системата за социално подпомагане и обществените услуги. В доклада се посочва, че е по-вероятно имигрантите от двете балкански страни да отидат в Испания, Италия и до по-ниска степен в Германия.

Докладът незабавно си навлече критика от страна на сър Андрю Грийн от „Мигрейшън уоч”, че „хвърля прах в очите” за провала на властите в оценяването на вероятния мащаб на имиграцията след промените от следващата година, пише Агенция "Фокус".

Анализът на независимия Национален институт за икономически и социални проучвания хвърля съмнения върху предупрежденията от Британската партия за независимост (ЮКИП) и някои консервативни депутати, че стотици хиляди жители на двете страни скоро ще се запътят към Обединеното кралство, пише и "Индипендънт".

През 2014 година Великобритания и други европейски страни ще отворят трудовите си пазари за България и Румъния, тъй като временните ограничения, наложени след присъединяването им към ЕС, ще бъдат вдигнати. Министрите показаха ясно, че не могат да направят нищо за отблъскването на мигрантите, които имат желание да дойдат тук – дори обмисляха рекламна кампания, която да убеди новопристигащите, че Великобритания не е съвсем Велика, която все пак беше отхвърлена, пише „Дейли телеграф” в свой материал, в който поставя под съмнение изводите на доклада.

Въпросът тогава не е как да им попречим да дойдат, а дали правим достатъчно, за да се подготвим. На този въпрос отговорът кънти „не”. В момента е трудно да се съставят убедителни оценки за мащаба на наплива, но последните усилия, проведени от името на правителството от Националния институт за икономически и социални проучвания, отвежда безвкусицата до нови висини. Авторите заключват, че „Великобритания не е предпочитана дестинация” за българите и румънците, но добавят, че това схващане може да се промени. В доклада се не посочват точни числа, но общият смисъл е, че броят на пристигащите ще бъде далеч под 50-те хиляди, прогнозирани от „Мигрейшън уоч”, и че всъщност няма особено за какво да се притесняваме.

Германия търси български лекари и инженери

Франк-Юрген Вайзе , директор на германската Федерална агенция по заетостта съобщи, че Германия се нуждае от 200 000 квалифицирани кадри...

Това е опасно бездействие. Докато броят на новопристигащите наистина е неизвестен, то със сигурност е по-добре да бъдем по-добре подготвени от необходимото, отколкото обратното.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Отиде си именит пловдивски писател
Отиде си именит пловдивски писател

Големият пловдивски писател Здравко Попов ни напусна на 85 -годишна възраст. Тъжната новина за неговата кончина съобщи съпругата му - актрисата...