Няма да убиват заразените с COVID-19 норки, ще ги наблюдават

2307
Няма да убиват заразените с COVID-19 норки, ще ги наблюдават
Снимка: Getty images

За разлика от Дания, където през 2021 г. избиха 17 милиона норки, заразени с коронавирус, болните със същата диагноза от старозагорска ферма извадиха късмет – ще ги наблюдават.

Припомняме, че огнище на COVID-19 във ферма за норки до Стара Загора. Тя е единствената действаща в страната, намира се край старозагорското село Маджерито. През октомври бе установено, че 98 от общо 70 000 животни са били тествани и със сигурност са позитивни. Информацията бе публикувана на 20-ти октомври на сайта на Световната организация за здраве на животните (WOAH). 

В отговор на земеделския министър Кирил Вътев до депутата от ПП-ДБ Даниела Божинова се казва, че Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е изпратила изолати за секвениране в Националния център по заразни и паразитни болести. Получените резултати откриват следните варианти на SARS-CoV-2: FY1.2 ХВВ.1.22.

Министърът обаче не пояснява в конкретика посоката на заразяване (животно-животно, животно-човек, човек-животно или човек- човек). Още: Клането на норки с коронавирус в Дания струва 150 млн. долара

Той заявява, че въз основа на научното становище на Европейския орган по безопасност на храните „SARS-CoV-2 при животни: чувствителност на животински видове, риск за здравето на животните и общественото здраве, мониторинг, превенция и контрол", публикувано през 2023 г., рискът за професионално лице, изложено на заразена със SARS-CoV-2 норка, се оценява като нисък до умерен.

Допълнително пояснява, че рискът въз основа на вероятността от заразяване и развитие на тежко заболяване при човек без или с ограничено излагане на отглеждани във ферми норки е никакъв до много нисък.

Научното становище посочва и най-подходящите мерки за превенция, мониторинг и контрол на заболяването при животни, базирани на Програмата за надзор на инфекциите със SARS-COV-2 при някои животински видове, по отношение на които са предвидени мерки, съгласно законодателството на ЕС.

По думите му в този обект за норки се изпълнява засилен мониторинг на здравословното състояние на животните. Провеждат се ежедневни клинични прегледи на животните и ежеседмично тестване, като пробите се изследват в Националната референтна лаборатория за екзотични болести към Национален диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт „Проф. д-р Г. Павлов".

Контролът се осъществява от БАБХ.

Целта е да се гарантира здравеопазването и хуманното отношение към животните, опазването на околната среда и защита здравето и интересите на гражданите на страната, съобразно националното и европейско законодателство.

Според публичния регистър на Българската агенция по безопасност на храните, на територията на страната са регистрирани: два животновъдни обекта за отглеждане на животни за ценни кожи с преустановена дейност (в обл. Варна и обл, Ямбол), трети обект - действащ на територията на община Стара Загора, четвърти обект с учебно-демонстрационна цел - регистриран към Тракийския университет, гр. Стара Загора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com