Няма данни за щети в България след труса, проблемите са в Гърция

29872
Няма данни за щети в България след труса, проблемите са в Гърция
Снимка: БГНЕС

Паника и уплаха са най-големите докладвани засега щети след много силното земетресение в Гърция.

В България сигнали за доста уплашени хора идват от Хасково и Кърджали. В Хасково няма данни за щети, а в Кърджали има сигнали за паднал комин и паднала тухла върху лек автомобил. Много хора са излезли извън жилищата си заради мощния трус. В Пловдив се съобщава за колабирали от уплаха хора, но нищо сериозно.

Земетресението удари цяла България, трусът е с епицентър Северна Гърция

По данни на Европейския сеизмологичен център трусът, който разлюля не само София, а цяла България, е бил в Егейско море, Северна Гърция...

Разбираемо най-голяма е била паниката на остров Самотраки и остров Лемнос, които са били най-близко до епицентъра и са най-засегнати. Там хората масово са избягали от къщи и заведения. Има сигнали за паднали покриви на къщи, главно стари сгради, а засега най-сериозната щета е на летището в Лемнос - там е паднала част от тавана и е ранила в крака британски турист, но не сериозно. Археологическият музей в Лемнос също е пострадал от природното бедствие. Една жена е закарана в местната болница. Няма информация за човешки жертви. По думите на кмета на Самотраки досега данните сочат, че няма загинали - единствено обичайни за толкова силен трус наранявания, предаде гръцкото радио "Нова".

Земетресението е било особено опасно, тъй като епицентърът е бил плитък, а този тип трусове – тектонични, са най-разрушителни. След труса от 6,5 по Рихтер е имало два вторични труса от по 4,7 и 5-та степен по Рихтер, като се очакват и други, каза директорът на Института по геодинамика на Обсерваторията в Атина Герасимос Пападопулос. Трусът е станал в Северноанадолския разлом, където в миналото е имало земетресение и от 7,2 по Рихтер, пише гръцкото издание "Прототема".

В Турция земетресението е било усетено в Истанбул, Анкара и Измир. Най-близо до епицентъра, от турска гледна точка, на 90 километра, е град Чанакъле. Кметът там казва, че до този момент не са постъпили данни за пострадали и щети. В Истанбул петима души са скочили от прозорците на апартамента си в паниката си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com