НОА: Има абсолютен картел между млекопреработвателите

2006
НОА: Има абсолютен картел между млекопреработвателите
Снимка: Getty Images / Guliver

Има абсолютен картел между млекопреработвателите. Това каза председателят на Националната овцевъдна асоциация Бисер Чилингиров във връзка с готвените протести на млекопроизводителите и състоянието на млечния сектор у нас.

„Както миналата, така и тази година цените на млякото изкуствено падат надолу под повода за руското ембарго и за отпадането на млечните квоти. Това са едни такива стари игри, които за нас са плод на картели, в които се обединяват мандрите”, категоричен е Чилингиров.

Той посочи, че млекопреработвателите се оправдават с това, че голямата конкуренция смъква цените. „Каква е тази конкуренция при изкупуване на овче мляко? Конкуренцията е на стелажа, в магазина, конкуренцията е с цени и качество, но вече на произведена продукция”, коментира браншовият председател, цитиран от Фокус.

Той подчерта, че животновъдите вече получават повече пари от субсидии, благодарение на усилията на Министерството на земеделието и храните и браншовите организации, но в същото време млекопреработвателите се опитват по всякакъв начин да смъкват цените на млякото.

Танева: Има пропуски при мандрите

Установени са пропуски в някои предприятия от началото на проверките в мандрите, но те няма да променят пазарните нива на цените. Това ...

„Според нас има абсолютен картел. Ние сме сезирали Комисията за защита на конкуренцията, обяснявахме им, че млеката са паднали почти два пъти от януари до юни месец миналата година. Но уви, според тях няма как Комисията да се сезира, защото нямало достатъчно факти”, посочи Чилингиров.

Той подчерта също, че не отпадането на квотите за млекопроизводители и руското ембарго са основните проблеми за млечния бранш у нас.

„КЗК трябваше сама да се самосезира, защото не веднъж сме казвали, че се вкарват палмови масла и сухи млека. В същото време цените падат надолу. И то падат винаги след зимата – сега през февруари, мината година беше през април. През пролетта падат, есента се вдигат. Как така изведнъж при всички падат?”, запита Чилингиров.

„Това си е жив картел. Единият гледа от другия и се оправдава с конкуренцията. Но нали сме българи, трябва да продадем българското. Ако утре изчезнат нашите животни, а те почти са изчезнали, питам от къде ще вземем мляко? Значи тези мандри или са чужди, или работят за чужди интереси, а не за икономиката на България”, заяви още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com