Нова бежанска вълна грози България

29097
Нова бежанска вълна грози България
Снимка: БГНЕС

Нова бежанска вълна идва към България. След ударите срещу „Ислямска държава” в Сирия, стотици са потърсили убежище у нас. Чужденците вече търсят нови маршрути. Част от тях отиват веднага в бежанските центрове, а други търсят път директно към София.

Голяма група нелегални имигранти публично бяха задържани днес в столицата.

Столичната полиция задържа общо 70 нелегални имигранти

Столичната полиция проведе операция по залавянето на група бежанци в Северния парк. Други 40 чужденци са установени във "Враждебна". ...

Според статистиката на МВР само за последната една седмица 281 нелегални имигранти са били заловени на границата с Турция и с Гърция. Само в петък опит да преминат браздата са направили 83-ма души. Днес в столицата бяха установени още 70 нелегални чужденци, а напливът в бежанските центрове се е засилил, предаде Нова тв.

Само за седмица в най-големия център за бежанци - този в Харманли, са дошли близо 350 нови обитатели. Очаква се още стотици сирийци и иракчани да потърсят убежище у нас, казва Айдън, чието семейство все още е в Сирия.

И в Харманли, и в останалите центрове все още има много хора, получили статут и български документи, които няма къде да отидат. С новата вълна у нас идват предимно млади мъже на възраст между 20 и 30 години. Бягат, за да не ги направят войници. Понякога пристигат съмнителни хора. При последния случай група е била екстрадирана заради съмнения, че е част от „Ал Кайда”.

„Имахме съмнения за тях, тъй като някои от бежанците ни казаха, че са провеждали религиозна пропаганда и ние заедно със службите за сигурност реагирахме още на първата седмица и решихме проблема”, каза директорът на бежанския център в Харманли Марко Петров.

Операция срещу бежанци в Северния парк, полицията изяснява как са дошли

Полицията в София провежда операция по залавянето на група бежанци в Северния парк. Акцията е започнала днес сутринта, след като в МВР...

В София днес пристигнаха още 30 бежанци от Сирия и Ирак. Всичките без документи. Те са стоварени в Северния парк, където ги вижда бдителна гражданка.

30-те бежанци, сред които и 4 деца, са ескортирани от полицейски автомобили до близката пожарна, където часове след пристигането им добри хора им донесоха дрехи и санитарни принадлежности. Освен тях бежанците от Сирия и Ирак днес в София бяха открити още 40 нелегални чужденци, които живеели на един и същ адрес в квартал „Враждебна”.

Всичко това се случва на фона на тревожните данни, че Балканите са едно от местата, от които "Ислямска държава" набира своите бойци. Изнесе ги президента на Сърбия Томислав Николич пред Генералната асамблея на ООН. Според Николич 300 души от Косово и Албания са отишли да се бият за радикалните ислямисти в Сирия и Ирак. Към тях са се присъединили босненци, македонци, сърби и един българин. А дали властите у нас ще предприемат допълнителни мерки заради засиления поток - предстои да разберем.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com