Нова година и деня на майката посрещат бежанците у нас

12616
Нова година и деня на майката посрещат бежанците у нас
Снимка: БГНЕС

Празник за бежански семейства ще се проведе в централата на Българския Червен кръст на 21 март за персийската и кюрдската нова година (Навруз) и деня на майката в арабските общества.

Празникът се организира от Бежанско-мигрантската служба на Българския Червен кръст (БЧК) и Съвета на жените бежанки със съдействието на Държавна агенция за бежанците (ДАБ) към Министерския съвет и с финансовата подкрепа на Върховния комисариат за бежанците към ООН (ВКБООН).

На тържеството ще бъдат представени характерни за техните народи песни, танци, национални облекла и ритуали. Гостите ще могат да опитат от традиционните ястия, приготвяни специално за този ден.

Председателят на БЧК Христо Григоров и председателят на ДАБ Николай Чирпанлиев ще бъдат домакини и ще поздравят бежанците. Поканени са представители на държавни и неправителствени организации, работещи с бежанци, на Върховния комисар на бежанците в България. Събитието е израз на нашето желание да помогнем на бежанците да се интегрират пълноценно в нашето общество.

Празникът Навруз е голямо събитие за кюрдската общност. "Навруз" е персийска дума, която означава "нов ден". Свързан е с пролетта, възкресяването на природата, новото начало, новото раждане. Навруз съвпада с първия ден на пролетта, когато кюрдите (както и някои други народи) отбелязват началото на Новата година с редица ритуали.

В навечерието на празника палят огромен огън, около който се събират, и като угасне огънят, се прибират. За този народ празникът е символ на свободата и победата на доброто над злото. С Навруз се изпраща зимата и се посреща пролетта.

От утре ще започне изплащането на парите за бежанците

"Искам да уверя, че вчера по сметката на Агенцията за бежанците е преведена съответната сума и от утре ще започне изплащането на пари...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца
Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Габриела Наплатанова встъпва в длъжност от днес като временно изпълняващ длъжността председател на Съвета за електронни медии (СЕМ), предава...