Нова находка в Созопол

5367
Нова находка в Созопол
Археолозите откриха още едно рицарско оръжие датиращо от времето на Четвъртия кръстоносен поход

Няколко дни след откриването на рицарски кинжал край Созопол археолозите попаднаха на нова находка – още едно оръжие, намерено край крепостните стени на града в района на провлака. Оръжието е къса алебарда, използвана при щурм на крепостни стени в XII-XIV век. Най-вероятно то е принадлежало на някой средновековен западен рицар. Това съобщи Божидар Димитров.

От една страна алебардата завършва с бойно острие тип брадва, а от друга с пикел, с който катерещият се по крепостните стени рицар се е закрепил, подобно на съвременните алпинисти. Според Димитров по време на сражението раненият или убит рицар е изтървал пикела, който е потънал в калта на крепостния ров.

Археолози откриха злато в Созопол

Масивен златен пръстен и златно листо от царски венец откриха археолозите Цоня Дражева и Димитър Недев при разкопки, финансирани от Н...

Новото откритие е по-старо от кинжала, който бе приписан на рицар от похода на Амеден Савойски през 1366г., със 150-200 години. През този период Созопол е щурмуван безуспешно само веднъж от западни рицари – през 1206г. Тогава в перипетиите на войните на цар Калоян с рицарите от Четвъртия кръстоносен поход е предприето едно нападение на рицарската армия. Тя била водена от император Хенрик, наследил пленения император Балдуин по Южното ни Черноморие. Кръстоносците превзели Ахтопол и Терме (Бургаските минерални бани), но гарнизоните на Созопол и Анхиало се опънали и отблъснали всички атаки на крепостните стени. След 5-6 дни кръстоносците избягали, тъй като чули, че търновските полкове, водени лично от цар Калоян, наближават Бургаския залив”, каза Божидар Димитров.

Редактор: Боряна Кръстева

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com