Нова НПО защитава правата на донорите на генетичен материал

14004
Нова НПО защитава правата на донорите на генетичен материал
Снимка: Thinkstock

На 21 май ще се оповести учредяването на нова неправителствена организация, която ще защитава правата на донорите на генетичен материал, предаде БГНЕС.

Фондация "Майки за донорството" обединява интересите на над 580 майки, дарили яйцеклетки в периода 2010 – 2014 г. и ще има за основна цел да налага спазването на медицинските, правни и етични стандарти при даряване на генетичен материал в България.

"Майки за донорството" стартира с амбицията за съвместна активна работа с държавните институции, ангажирани с проблемите на даряването на генетичен материал, с центровете за асистирана репродукция, с медии и пациенти. Организацията на майките – донори на яйцеклетки, ще търси начини за колаборация и обмяна на опит с европейските институции, отговарящи за стриктното прилагане на стандартите при даряване на генетичен материал.

Въпросите за биоетичните граници при донорството на генетичен материал, които са сред най-често поставяните в съвременната асистирана репродукция, ще намират централно място в предстоящите публични дебати, които ще се организират от "Майки за донорството" през годината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)
Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Атмосферното налягане ще се понижава и вечерта вече ще е близко до средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 1 май. Какви...