Н.Овчаров: Разкопките на Перперикон са на финала и не могат да чакат партиите да се наиграят

7854
Н.Овчаров: Разкопките на Перперикон са на финала и не могат да чакат партиите да се наиграят

Максимум след около един месец трябва да започнем разкопките на Перперикон. Това каза проф. д.и.н. Николай Овчаров от Национален археологически институт с музей. „Не можем да чакаме политически партии да се наиграят. Това са неща, които не могат да търпят отлагане”, посочи проф. Овчаров, цитиран от Фокус.

„Допреди 15 - 20 дни, ние имахме някаква представа как ще протече археологическият сезон. Сега нямам тази представа, по простата причина, че не познавам никого от служебното правителство, не знам какви са тези хора, какво разбират те от това, което е правено до този момент. През последните дни от управлението на ГЕРБ и на министър Дянков, който финансираше нещата, ние имахме обещана една солидна сума за Перперикон от около 1.250 млн. лв. Един милион лева трябваше да бъдат по един проект, който още преди 2 години беше спечелен от Община Кърджали. Този проект е по линията на "Чудесата на България". Министър Дянков до края на месец февруари трябваше да обяви финансирането на този проект”, обясни проф. Овчаров.

Всеки може да види златните съкровища на България от днес

Златните и сребърните съкровища, открити през 2012 г., вече могат да бъдат разгледани от всеки. Най-интересните археологически открития...

„През тази година договорихме сериозно финансиране на разкопките на Перперикон с бившия финансов министър в рамките на 250 хил. лв. Тази година поисках 250 хил. лв., защото е финална година на разкопките на акропола на Перперикон. Тоест, ако ние през тази година получим тази сума, която е разписана в бюджета, ще имаме тогава възможността да довършим изцяло свещения дворец на Перперикон и акропола и да го предадем на държавата за стопанисване. Дано новото служебно правителство да изпълни тези ангажименти, защото в противен случай изпускаме сезона”, добави проф. Овчаров. По думите му, през тази година започва и реализацията на проект на Европейския съюз на стойност близо 4 млн. лв. за Перперикон.

„Ако дойдат всички тези средства, тази година трябва да вкараме пет милиона лева в Перперикон. Правителства идват и си отиват, но ние, българите, в крайна сметка, рано или късно, трябва да разберем, че има непреходни неща, за които не може улиците или разни дребни политици да диктуват нещата”, каза още проф. Овчаров.

„Ние сме на финала. Буквално след 15 години работа, съм на финала и искам да завърша това нещо. Не искам да взема Панагюрското съкровище като някои хора. Искам да дам нещо на тази държава. Искам да дам този прекрасен обект, може би уникален в световен мащаб, който ще бъде напълно завършен през 2013 година като археологическо проучване, ако получим финансирането”, допълни проф. Николай Овчаров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com