Нови археологически разкопки в Пловдив

32931
Нови археологически разкопки в Пловдив

Започнаха археологическите разкопки на западната част на Античния форум в Пловдив. Изследователите очакват да открият един от централните входове на големия централен площад на града, наричан форум или агора. Разкопките се извършват в района между Главната улица на града и Цар Симеоновата градинка.

По думите на археолога Елена Кисякова, ръководител на епика, на лице са всички предпоставки тези западни пропилеи да са в много по-добро състояние  от откритото до момента, тъй като в тази част на града няма масивно строителство.

12 млн. лв. от Дянков за археолозите

12 млн. лв., са средства за археология през тази година, каза Симеон Дянков. Той обаче уточни, че над тези пари вече са раздадени доп...

Базирайки се на проучванията до момента, Кисякова каза, че се очаква да бъдат открити архитектурни елементи – главно капители, които липсват от източната и южната страна на Форума на Филипопол. Това е един голям паметник, който се простира на площ от няколко декара.

Очаква се да бъда разкрити пластове от Съвремието до Елинистичната епоха. Археологът уточни, че на това място е заложен един площад.  В първи си етап той не е бил истински политически площад, а едно пазарище – място, където хората са се събирали да търгуват от различни селища. Кисякова обясни, че по-късно, около средата на I-ви век, този площад преминава в политически форум или агора.

Първите проучвания в района започват през 1971г – при разширението на пощата в Пловдив. Тогава става ясно, че тук се намира централният площад на античния град. Той най-големият античен площад в съвременните земи, а това кореспондира с мащабите и значението на Филипопол като град в Тракия, уточни археологът.

Редактор: Боряна Кръстева

Откриха уникална за света монета във Велики Преслав

Уникална монета от 10 век е била намерена при разкопките на Велики Преслав. Находката излязла при проучването на старата столица през ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com