Нови разкрития за "Хемус": Без разрешение за строеж авансово са плащани милиони

6150
Нови разкрития за "Хемус": Без разрешение за строеж авансово са плащани милиони
Снимка: АПИ

Няма разрешителни за строеж на лотовете от 4-ти до 9-и на АМ "Хемус". Това е установила проверка на ГД "Национална полиция".

В същото време са превеждани авансово пари на фирми. Това са част от нарушенията, установени при вчерашната акция в дружеството "Автомагистрали".

Проверката установи, че от лот 4 до лот 9 няма издадено разрешително за строеж, не са започнали отчуждителни процедури по цялото трасе, като не са и приключили. Преведени са авансово едни огромни суми: за лот 4 те са 77 млн. лв. авансово, за лот 5 - 91 млн. лв., за лот 6 са 101 млн. лв. За лотовете 7, 8 и 9 няма никакви строителни дейности, но има там има авансови суми в размер на 92 млн. лв. Разпитани са над 150 човека, собственици на земите.

Виолета Комитова обяви, че не приема обвиненията, че е спряла строителството, защото тя е последният човек, който ще спре строежите в България. За последната част от магистралата МРРБ се върнали в изходна позиция, сега се чертае ново трасе и започва ново геоложко проучване.

"Защо за лот 1, 2 и 3 се строи добре, а защо са дадени пари за останалите лотове от 4 до 9?", недоумява Комитова и запита каква сделка на живота се извършва, като са раздадени парите предварително. МРРБ счита, че парите са предложени на огромен риск и не е имало никаква спешност да бъдат раздавани през 2020 г.

Директорът на НАП Румен Спецов заяви, че по време на вчерашната проверка инспекторите от НАП са оказали съдействие в анализ на договорите на "Автомагистрали" с конкретните изпълнители, преглед на счетоводството на дружеството и техните изпълнители и движението на парите от "Автомагистрали" към конкретните изпълнители. 

Неизвестен извършител строи "Хемус"

Комитова: Част от трасето на АМ „Хемус“ тепърва се отчуждава, друга – още не се знае откъде ще минава

Част от трасето на АМ „Хемус“ тепърва предстои да бъде отчуждено, за да може да започне строителство, докато друга дори не ...

Част от магистрала "Хемус" се строи от неизвестни изпълнители, заяви от своя страна вътрешният министър Бойко Рашков.

"От това, което чухме всички ние, е повече от ясно, че за някои участъци никой не знае кой работи, никой не идва да каже аз съм този, който строи и много сериозни причина има за това, за първи път имаме национален обект и изграждането на част от него с неизвестен извършител", заяви Рашков и добави, че става дума за "пирамида, която строи магистрала на зелено".

"Има множество документи с невярно съдържание", каза още вътрешният министър.

Регионалният министър обясни, че става дума за фирма, която е строила по лотове 4 и 5. Според Комитова министерството издирвало фирмата, за да я пита дали ѝ дължи пари. А дружеството се криело.

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че се провежда акция на МВР и НАП и в сградата на Агенция "Пътна инфраструктура". Вчера от икономическа полиция и НАП влязоха в дружеството "Автомагистрали". Те провериха документите на два договора по инхаус възлагане на строителството на магистрала "Хемус" за лотовете от едно до шест и за 7,8 и 9. Снемаха се и обяснения от служители. Договорите са сключвани в периода 2019-2020 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Връщат светофарите с таймер
Връщат светофарите с таймер

Връщат броячите за светване на зелен или червен сигнал на светофарите. Освен това се въвеждат светофарна секция за ляв завой на кръстовище и светлинна...