Новините: Най-важното за деня, 20 юли

3577
Новините: Най-важното за деня, 20 юли
Снимка: Actualno.com

Започнаха преговорите между БСП и ИТН за съставяне на правителство с третия мандат. Те се провеждат в зала "Огледална" на Народното събрание. От страна на БСП участваха лидерът на партията Корнелия Нинова, председателят на парламентарната група Георги Свиленски и други. От ИТН бяха шефът на парламентарната група Тошко Йорданов и депутатите Ива Митева и Станислав Балабанов.

ИТН са съгласни с програмата, ще мислят за Бойко Рашков

ТН са съгласни с програмата, ще мислят за Бойко Рашков. Това стана ясно от изявлението на представителите на ИТН след среща с БСП за третия мандат. "Смятам, че егото, самолюбието, трябва да го оставим на заден план. Основното е да се съберем", заяви Ива Митева. Тя поясни, че по време на разговорите с БСП са разговаряли и са се обединили около това, че това законодателство трябва да се приеме. "Ние днес ще подкрепим законопроекта на първо гласуване в Комисията по конституционни и правни въпроси с всички наши забележки и възражения. Ще настояваме да се проведе обществено обсъждане, както са направили предложение другата седмица. Надявам се другата седмица законът да бъде приет на първо гласуване в пленарна зала. Ще подкрепим и процедурните правила за избор на председател на КПКОНПИ. За това настояваме още от януари месец. За това ще подкрепим процедурните правила, в тях има ясно разписани срокове и процедура. Надявам се да бъде избран най-достойният кандидат. Процедурата за това се гласува в Народното събрание. Ние нямаме остри възражения срещу кандидатурата на Бойко Рашков, но смятаме, че записването на конкретно име противоречи на смисъла на приемането на тези процедурни правила и го обезсмисля", заяви Ива Митева. Тя заяви, че между първо и второ гласуване по Закона за КПКОНПИ ще постигнат добър и работещ законопроект.

"Продължаваме промяната" са се обединили около фигурата на Асен Василев за министър-председател

Парламентарната група и Националният съвет са се обединили около името на Асен Василев. Това коментира пред журналисти народният представител от "Продължаваме промяната" Радослав Рибарски. 360p geselecteerd als afspeelkwaliteit "Към момента мандатоносителят казва, че напълно справедливо най-голямата парламентарна група да предложи премиер", добави Рибарски. Той коментира условието на "Продължаваме промяната" за Закона за КПКОНПИ и Бойко Рашков. "Реално е едно единствено условие, което вълнува целия български народ - справяне с корупцията и реформи в съдебната власт и антикорупционни реформи", каза още Рибарски.

"Демократична България" ще разговаря с БСП, но това нищо не означава

"Демократична България" ще разговаря с БСП, но това нищо не означава. Това стана ясно от изявлението на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов 360p geselecteerd als afspeelkwaliteit "Демократична България" се състои от три формации. Всяка от партиите продължава да изяснява позицията си. Вчера "Да, България" имаше Национален съвет. Нашето решение беше да получим мандат за разговори по отношение на възможностите за съставяне на правителство с третия мандат, отчитайки това, което ние обявихме като наше разбиране за това как към третия мандат трябва да се подхожда, независимо кой ще бъде формалният носител", заяви още съпредседателят на "Демократична България". Той уточни, че след произнасяне на трите партии, предстои окончателно решение в коалицията.

Кирил Петков: Чрез промените в КПКОНПИ и Бойко Рашков обявяваме война на системата от кражби

“Ние настояваме да бъде приет нов закон за КПКОНПИ и Бойко Рашков да заеме поста председател. Така наистина ще има реформа. Много бихме се радвали ако той са се занимава с всеки, който злоупотребява, дори и да е от нашите редици. Така чрез промените в КПКОНПИ и Бойко Рашков обявяваме война на системата от кражби. А всеки, който го вижда като оръжие, значи се страхува. Това заяви премиерът в оставка Кирил Петков по БТВ.

Петков: Прекратяваме договора с Gеmcorp

Ден след като временната парламентарна комисия за Gemcorp поиска изслушване на министър-председателя в оставка Кирил Петков, той обяви, че Министерски съвет е взел решение за прекратяване на меморандума с компанията.

"Днес на МС взехме решение, че Меморандумът с Gemcorp трябва да бъде прекратен от министъра на енергетиката на базата на информацията, която имахме", каза премиерът в оставка пред бТВ. Според него още не е еднозначно дали е добре или зле, но „днес взехме това решение, така че тази цялата теза за Gemcorp вече свърши с днешното решение на МС“.

"Сътрудничката шпионин" на български евродепутат се оказа медийна грешка

Информацията, че сътрудничка на български евродепутат е подозирана във връзки с руските служби се оказа грешка на медията, която публикува информацията. Вчера изданието EUobserver изнесе подобни данни в публикация за профила на руските шпиони в европейските институции. Името на сътрудничката и на евродепутата не бяха посочени в текста, който гласеше: "Бивша дългогодишна сътрудничка на български крайнодесен евродепутат е подозирана във връзки с руските служби".

Депутат от ПП беше освободен от парламента, за да управлява спешната помощ по въздух

Народното събрание официално освободи депутата от "Продължаваме промяната" Георги Гвоздейков. Оставката му беше приета със 111 гласа "за", 29 "против" и 6 "въздържал се" след дебат, продължил над 2 часа. Първоначално не бе известна причината за наускането му, но от дебата в НС се разбра, че Гвоздейков ще оглави службата за спешна помощ по въздуха. Създаването на дружеството, което ще управлява шесте хеликоптера за оказване на спешна помощ, за които беше обявена обществена поръчка вчера, трябва да бъде гласувано на днешното заседание на Министерския съвет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 12 май 2024 г.

Прогноза за времето - 13 май 2024 г. (понеделник)

Седмична прогноза за времето за 13-19 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Кой има имен ден днес, 12 май, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 12 май, 2024 г. (неделя)

Новинитe: Най-важното за деня, 11 май

Хаос, гафове и протести: новата транспортна схема в София

Пренасят тленните останки на цар Фердинанд в София

БДЖ с важни новини: Ето къде и какви са промените във влаковете от 13 май

Коментар №3 на седмицата: Лидерските битки за София: Добро наместване, но кофти Фън шуй

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество