Новините: Най-важното за деня, 21 декември

3164
Новините: Най-важното за деня, 21 декември
Снимка: Getty Images/Guliver

Редакционният екип ви представя най-важното за деня, 21 декември.

НАВАЛНИ: ПОДМАМИХ АГЕНТ НА РУСКИТЕ СЛУЖБИ ДА СИ ПРИЗНАЕ ЗА УБИЙСТВОТО МИ (ВИДЕО)

Критикът на Кремъл Алексей Навални заяви, че е измамил агент на руските тайни служби и е научил подробности за неуспешния заговор за убийството си, както и че научил, че отровата е била поставена в бельото му. Видеото с разговора има над милион преглеждания в Yoytube за 1 час.

БЪЛГАРИЯ ИЗГЛЕЖДА ВЛИЗА В ОКОТО НА БУРЯТА МЕЖДУ САЩ И РУСИЯ

Мисията на Русия ще остане същата – просто ще се смени военното аташе. Това заяви бившият зам.-министър на външните ни работи Милен Керемедчиев предвид новия изгонен от България руски дипломат – военното аташе Василий Сазанович.

ЕВРОСЪЮЗЪТ ОДОБРИ ПЪРВАТА ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) очаквано одобри за употреба в Европейския съюз ваксината срещу COVID-19 на американската корпорация Pfizer и германския ѝ партньор BioNTech. Това означава, че тя може да се използва във всички държави в Европейския съюз, включително в България.

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ И НОВИЯ ЩАМ: ХАОС НА “ХИЙТРОУ“, ФЕРИБОТИТЕ НЕ ПЛАВАТ, РАФТОВЕТЕ В МАГАЗИНИТЕ ОПУСТЯВАТ

Британските рафтове на супермаркетите може скоро да останат празни, тъй като френската забрана заради новия щам на коронавируса за британски камиони трябва да спре континенталните превозвачи, доставящи жизненоважни празнични хранителни запаси. За това предупредиха шефовете на индустрията, цитирани от „Мейл Онлайн“.

ПРОФ. РАДКА АРГИРОВА: ТОВА НЕ Е НОВ ЩАМ, НА НЕГО СЕ ДЪЛЖИ ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА СЕГА У НАС И В ЕВРОПА

"Това изобщо не е нов щам, той е описан в медицинската литература още в края на месец март", обясни пред БНР проф. Радка Аргирова - вирусолог, председател на Дружеството на вирусолозите.

СПОРЕД ЕКСПЕРТ НОВИЯТ ЩАМ НА КОРОНАВИРУСА ЗАСЯГА ОСНОВНО ХОРА ПОД 60 ГОДИНИ

Новият щам на коронавируса засяга основно хора под 60-годишна възраст. Няма доказателства все още, че той променя тежестта и хода на пандемията. Увеличава се основно скоростта на разпространение. Има данни, че тази разновидност вече е засечена в Дания, Холандия и Австралия, което означава, че от септември насам може да е достигнал и България. Тази разновидност на болестта обаче не обезсмисля ваксината срещу COVID-19. Това стана ясно от думите на доц. Нина Янчева, ръководител Катедра „Инфекциозни болести “ в Медицинския университет София пред btv.

ДОЦЕНТ ЧОРБАНОВ: НЕ ЗНАЕМ ДАЛИ Е НОВ ЩАМ – НОВ ЩАМ ЗНАЧИ НОВА БОЛЕСТ

Със сигурност говорим за по-голяма адаптация на вируса, но не и за по-голяма смъртност. Така доц. Андрей Чорбанов коментира паниката около новия щам на коронавируса SARS-CoV-2, открит първо във Великобритания. Това, че ще зарази много повече хора, не значи да се повиши пропорционално смъртността. Би следвало да намалее смъртността, обобщи Чорбанов.

“МЕДАЛЬОН“ ПРОЧИСТВА ВЪЗДУХА ОТ КОРОНАВИРУСИ

Специалисти от малката френска компания „Москитофри“ създадоха миниатюрен апарат, способен да очиства въздуха от коронавируси на 93,5 процента, предаде БНР. Уредът се носи на шията във формата на медальон, съобщи парижкият вестник „Паризиен“, цитиран от ТАСС.

ГОДИНАТА НА ЕДИН КМЕТ: КОРНЕЛИЯ МАРИНОВА ГОВОРИ ЗА ЛОВЕЧ, COVID-19, ПРОТЕСТИТЕ, КОНСТИТУЦИЯТА (ВИДЕО)

Предизвикателства и нестандартни решения, които трябваше да бъдат вземани на момента - това бе 2020 година за община Ловеч. Разбира се, с всичките трудности, пред които бяха изправени България и светът. Това заяви в предаването "Студио Actualno" кметът на община Ловеч Корнелия Маринова, правейки равносметка на отминаващата година.

ВАНЯ ГРИГОРОВА: БЪЛГАРСКИЯТ РАБОТНИК НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ СОБСТВЕНАТА СИ СЪДБА (ВИДЕО)

"От години чужди търговски камари настояват за облекчаване на ползването на извънредния труд. Те искат увеличаване на броя на часовете, включително и за отпадане на забраната. Има текст в Кодекса на труда, в който пише, че извънредният труд е позволен, когато не е имало време да се довърши работата в редовното работно време. В този текст българският законодател развързва ръцете на работодателите да прилагат извънреден труд в неговото предприятие." Това заяви в ефира на предаването "Студио Actualno" Ваня Григорова, лидер на "Солидарна България" и икономически съветник на президента на КТ „Подкрепа“.

ЗЕЛЕНОГОРСКИ: ОБЩИНИТЕ ЩЕ ИМАТ НЕДОСТИГ ОТ 1 МЛРД. ЛЕВА В БЮДЖЕТИТЕ СИ (ВИДЕО)

Истински щастлив съм, че през тази година гражданското общество се пробуди. Това заяви в ефира на предаването "Студио Actualno" лидерът на сдружение ДЕН, Найден Зеленогорски. Той направи равносметка на отминаващата година и посочи, че протестите са били доказателство за това, че ако едно управление не работи в полза на гражданите, те казват "Стоп!" на това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com