Новините: Най-важното за деня, 21 юли

3666
Новините: Най-важното за деня, 21 юли
Снимка: Деница Китанова, Actualno.com

Висока степен на съгласие около програмата, отчете лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг след проведените консултации за съставяне на правителство.

"Ние проявяваме уважително отношение към всички депутати, независимо от техните вътрешнопартийни различия, разделяния и събирания. Разбираме, че целта е много по-голяма от личните противоречия и егото", каза Нинова. Тя заяви, че БСП води преговорите институционално - с парламентарни групи и независими депутати и увери, че не водят разговори за отцепване на народни представители. БСП ще помисли дали ще разговаря с Елена Гунчева.

Напусналите ИТН подкрепят Бойко Рашков и може да гласуват шарено за кабинет

Напусналите ИТН подкрепят Бойко Рашков и може да гласуват шарено за кабинет. Това стана ясно от брифинга им след срещата с БСП за третия мандат. Преговорите обобщи министърът в оставка Радостин Василев обобщи срещата с БСП. "Днес обсъждахме управленска и законодателна програма, която да обезпечи нормалното функциониране на държавата. Тя е създадена по време на опитите за съставяне на правителство с първия мандат", каза още Василев. Той поясни, че са били запознати с предложенията на ИТН по програмата, като за персонален състав не е говорено. "Със сигурност тези 6 човека не са обединени от парламентарна група или партия зад тях. Някои от тях не са склонни да подкрепят нито един министър на ИТН. Други имат персонални изисквания към тях. Не е изключено да има някакъв шарен тип гласуване. Ние сме си говорили, има хора, които не желаят по никакъв начин да подкрепят правителство с участие на ИТН", заяви Радостин Василев.

Христо Иванов вижда възможности за съставяне на управление

Христо Иванов вижда възможности за съставяне на управление. Това стана ясно от коментара на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов пред журналисти в парламента по повод преговорите за съставяне на правителство с третия мандат. "Не мога да изчислявам шансове, мога да ви кажа, че страната трябва да има управление. Рисковете свързани с това да проведем избори в този момент, в който трябва да подготвяме държавата за тежката зима, която ни очаква и при положение, че следващият парламент не изглежда да бъде по-прост от гледна точка на съставяне на правителство, по-разумно е да се състави такова управление. Има възможности за това. Въпрос на добра воля и на професионализъм. Не може 8 месеца, откакто сме получили доверие на хората да управляваме, да кажем, че не се справяме", коментира Христо Иванов.

Борисов пита: Правителство с ИТН, не е ли правителство на мафията? И противоречия за контрабандата (ВИДЕО)

Ако направят правителство с ИТН, значи ще направят правителство с мафията по пътя на парламентарната логика. Това заяви експремиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Според него, и социолозите "много добре го изиграли", като дали под 3% на ИТН и "ги подплашили" да водят преговори за ново правителство. "Рашков на КПКОНПИ, за да може да им прикрие далаверите", продължи Борисов, според който ГЕРБ не се притесняват от него. "Само че те не знаят какъв подъл човек е", добави експремиерът и заяви, че Бойко Рашков ще пази откраднати пари или впоследствие ще се обърне срещу "Продължаваме промяната".

ГЕРБ натиснаха ПП за Gemcorp - кой е собственик и кой я предложи?

Gemcorp има две офшорки - една на Британските Вирджински острови и Кайманските острови. Тази на Кайманите се казва Gemcorp Patners LP. Тя е в консолидираните финансови отчети. Това заяви депутатът от ГЕРБ Десислава Трифонова, която с думите си изглежда искаше да каже, че офшорки притежават Gemcorp - компанията, с която беше подписан меморандум за 1 млрд. долара в областта на енергетиката от министерството на енергетиката и вчера, 20 юли, Кирил Петков обяви, че меморандумът ще бъде прекратен.

Шефът на КЕВР е избран незаконно, скандал в парламента

Изборът на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е противоконституционен. Това отсъди Конституционният съд, който се произнесе с решение по дело № 4 от 2022 г. 360p geselecteerd als afspeelkwaliteit Решението е прието с 9 гласа. Съдия Соня Янкулова е подписала решението с особено мнение.

Председателят на КЕВР: Съдът спря работата ни, няма как да приемем цена на газа за август

Моят глас не е имал решаващо участие за което и да е решение на КЕВР за цените на тока, те са взети единодушно. Но с днешното решение на Конституционния съд (КС) КЕВР спира работа. Няма как да бъде приета цена на газа за август. Това заяви председателят на енергийния регулатор Станислав Тодоров. Щом няма ръководител на администрацията, той не може да упълномощи никой да извършва негови правомощия - дори заплащането на заплати за служителите става много проблемно, уточни Тодоров. По думите му, той е изненадан от решението на КС. Но увери, че били взети всички мерки от КЕВР решенията на комисията да не са противоконституционни. "Всичко в България може да бъде оспорвано - това е принципът на правовата държава", уточни обаче председателят на КЕВР.

"Булгаргаз" се закани да спре газа на „Топлофикация София“ от септември заради дългове

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) започва извънредна проверка на „Топлофикация София“. Причината - високата задлъжнялост на дружеството в размер на над 328 млн. лв., създаваща риск за енергийната сигурност. Проверката е назначена със заповед на председателя на енергийния регулатор Станислав Тодоров и започва след получено писмо на „Булгаргаз“ ЕАД за просрочените задължения на топлофикационното дружество по договор за доставка на природен газ, които към 18 юли тази година са в размер на 328 228 561 лв.

Гешев: Наказателният кодекс е от времето на Живков и е негодно оръжие за борба с престъпността

Сериозен проблем е формалистичния български наказателен процес. Наказателният кодекс е остарял – от времето на Тодор Живков, от 1968 г. Той е негодно оръжие за борба с престъпността. Това заяви главният прокурор Иван Гешев на влизане в Народното събрание преди изслушването му от правната комисия днес. По думите му последствието от закриването на спецправосъдието е, че почти всеки ден има катастрофи и чувствително повече водачи, управляващи под въздействието на наркотици. Той отново каза, че преди 2 години са били представени експертни предложения, като например да се отнема МПС на водач, употребил наркотични вещества. "Направихме анализ, че от 30 случая годишно досъдебните производства са нараснали на над 3000", разкри Гешев.

От утре: Въвеждат задължително носене на маски в болници и социални заведения в още области

Към 22 юли броят на областите, попадащи в Етап 1, е 19. В тези населени места се наблюдава нарастване на интензивността в разпространението на COVID-19 и увеличаване на заетостта на болничните легла от пациенти със SARS-CoV-2. Съгласно Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19 със заповед на директора на съответната регионална здравна инспекция се въвеждат временни противоепидемични мерки на територията на конкретната област, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Евростат: България е сред страните от ЕС с най-ниска продължителност на живота

Осъдиха болница в София за скандален случай: Лекарка си направила бебе с чужд генетичен материал

Анастасия Стойчева: Валежите тепърва ще започват

Най-важните новини за деня: 2 май, 2024 година

Добре или зле: 49,7% от българите имат доверие в църквата

Прогноза за времето - 3 май 2024 г. (петък)

Доц. Светлана Божилова: Пропагандата се скри зад „свободата на словото“ и цензурата (ВИДЕО)

Пак ремонти по "Хемус": Променено е движението в тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“

Времето утре - 3 май 2024 г.

Първата в света хранилка за животни с изкуствен интелект създадоха наши ученици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com