Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новините: Най-важното за деня, 27 декември

27 декември 2020, 20:00 часа • 6449 прочитания

Дежурният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини от деня - 27 декември.

К. АНГЕЛОВ: НЯМАМ ТЪРПЕНИЕ ДА СЕ ВИДЯ С БАЩА СИ, БЕЗ ДА СЕ ПРИТЕСНЯВАМ, ЧЕ ЩЕ ГО ЗАРАЗЯ

Първият ваксиниран срещу COVID-19 българин стана министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Веднага след него седна и генерал Венцислав Мутафчийски. "Няма търпение да се видя със 70-годишния си баща, без да се притеснявам, че ще го заразя с COVID-19", бяха първите думи на здравния министър. Мутафчийски пък произнесе прочувствена реч, като посочи, че сме във война и ваксината е оръжието ни.

МИНИСТЪРЪТ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО: ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА ЩЕ БЪДАТ ВАКСИНИРАНИ 70% ОТ БЪЛГАРИТЕ

"Кампанията по ваксинирането започва от хората на първа линия - медиците, след което ще се премине към потребителите на старческите домове. Очаквам до края на годината да приключим с ваксинационната акция и да обхванем 70% от българското общество. Обнадежден съм, защото броят на хората, които желаят да се ваксинират, се увеличава. Това означава, че разумът надделява пред емоциите и страхът отстъпва пред доверието", заяви министърът на здравеопазването професор Костадин Ангелов.

КАНТАРДЖИЕВ: НЯМА ДА НИ ЧИПИРАТ, ВАКСИНАТА ИЗОБЩО НЕ СТИГА ДО ДНК-ТО

"От 140 години в България се поставят ваксини, а обществената нагласа към препаратите е била позитивна, преди появата на интернет." Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести професро Тодор Кантарджиев.

ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР: ВАКСИНИТЕ В САЩ СЕ ТРАНСПОРТИРАТ С МИКРОБУС ЗА РИБА ТОН

"Днес България заедно с почти всички европейски държави се изправя в едновременни усилия за победоносна битка срещу COVID-19. Вярвам че ще победим тази световна пандемия и ще се върнем към нормален начин на живот. Всички усилия на учените по света бяха обединени, за да може ваксинирането да даде резултат", каза пред медии министърът на здравеопазването професор Костадин Ангелов, минути след като му бе поставена ваксината.

ВНИМАНИЕ: ИЗМАМНИЦИ ВЕЧЕ ПРОДАВАТ "ВАКСИНА" ПО ИНТЕРНЕТ

Измамници може да се възползват от търсенето на ваксина срещу коронавирус, предупреди Европол. В мрежата вече се разпространяват фалшиви обяви за продажба на ваксината, информира БГНЕС, позовавайки се на "Дойче Веле". Съществува реална опасност престъпниците да се опитат да се възползват от голямото търсене, заяви днес директорът на институцията Катрин де Бол. Тя сподели, че в социалните мрежи вече има обяви за продажбата на ваксина, но те категорично са публикувани от измамници. Хората, които реагират на такива обяви, или няма да получат нищо, след като са платили, или ще им изпратят фалшив продукт, което може да има сериозни последици за тяхното здраве, предупреди Де Бол.

ПОД 500 ЗАРАЗЕНИ С COVID-19 У НАС ЗА ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ

469 са новозаразените с CОVID-19 у нас за последното денонощие. Направените за последните 24 часа тестове са 2 973, с което общият им брой става 1 127 820. Потвърдените случаи в България от началото на пандемията са общо 197 384, като към момента активни са 80 519.

ЕКСПЕРТ: ОБОНЯНИЕТО НИ МОЖЕ ДА ЛИПСВА МЕСЕЦИ СЛЕД ПРЕБОЛЕДУВАНЕ НА COVID-19

Паросмията или изкривеното възприемане на миризми може да бъде една от дългосрочните последици от болестта, причинена от коронавируса (COVID-19). Председателят на Британската асоциация на отоларинголозите (ENT UK) професор Нирмал Кумар съобщи това.

КАК БЪЛГАРИТЕ ЩЕ УЧАТ И ПЪТУВАТ ДО ВЕЛИКОБРИТАНИЯ СЛЕД 1-ВИ ЯНУАРИ

На 1 януари 2021 г. изтича преходният период след оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз (ЕС). Ето какво означава това за българските граждани – за техните пътувания, работа, обучение.

НАЙ-ПОПУЛЯРНИТЕ ГОСТИ И ИНТЕРВЮТА ОТ СТУДИО ACTUALNO ПРЕЗ 2020 ГОДИНА

През тази година Actualno.com стартира нова рубрика – "Студио Actualno". Там вече гостуваха редица интересни личности – доста политици, но и хора, които не са толкова тясно свързани с този аспект на живота у нас.

СВЕТЪТ ПРЕЗ 2020 ГОДИНА: САЩ - БИТКАТА ЗА НАЙ-ЛУКСОЗНИЯ СТАРЧЕСКИ ДОМ

Американските президентски избори придадоха на отминаващата 2020 година онзи политически акцент, който беше един от малкото можещи да засенчи истерията около световната паника заради COVID-19. Тяхната подготовка и провеждане преминаха под знака на интензивното присъствие на основните кандидати Тръмп и Байдън в социалните мрежи. Туитовете на Тръмп бяха най-следените новини в световен мащаб и генерираха сериозен информационен поток, защото от почти всяко негово изречение световните агенции произвеждаха новина.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес