Новините: Най-важното за деня, 28 юни

5196
Новините: Най-важното за деня, 28 юни
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com представя вечерния информационен бюлетин, посветен на новинарските акценти, от днешния 28 юни, неделя.

АРЕСТУВАНИТЕ ОТ МВР СА СИ ИГРАЛИ НА "ЛОШОТО ЧЕНГЕ И ДОБРОТО ЧЕНГЕ"

Служителите на висши ръководни длъжности, които бяха установени в корупционна схема, са подведени под наказателна отговорност. Това стана ясно от брифинг по темата, проведен в Прокуратурата на Република България. И 4-те лица, взели участие в организираната престъпна група, могат да бъдат осъдени на затвор за срок от 3 години до 10 години, глоба и лишаване от права. Целта на групата е била искане и получаване на подкупи. Началникът на Отдел за противодействие на наркотрафика в ГДБОП е хванат на местопрестъплението.

ПРОКОПИЕВ, ДЯНКОВ И ТРАЙКОВ НЕВИННИ ПО ДЕЛОТО ЗА ПРИВАТИЗАЦИЯТА НА EVN

Иво Прокопиев и бившите министри от първия кабинет "Борисов" Симеон Дянков и Трайчо Трайков са обявени за невинни от Специализирания наказателен съд. Те бяха обвинени в приватизация на занижена цена на държавния дял в ЕVN през 2011 г. Съдът оправда бизнесмена Иво Прокопиев, бившия финансов министър Симеон Дянков, бившия икономически министър Трайчо Трайков за продажбата на 33% държавен дял от електроразпределителното дружество. Не стават ясни обаче подробните мотиви за взетото решение.

ВПРЕГНАХА ИМЕТО НА БОЙКО БОРИСОВ В НОВИ ЗАПИСИ: "КОРНЕЛА И РАДЕВ СА ГОЛЕМИ СЛАДУРИ"

Премиерът на България Бойко Борисов отново е в "светлините на прожекторите". Името му се спряга за втори път, като част от нови два записа, разпространени в медиите. "Аз отново съм бил по-мъдрият. ... Значи до вчера ни е подкрепял. Намери бързо повод. ... Това искам да го чуя във вечерните новини. ... Трябва да му се подиграваме, да изглежда смешен. Защото вчера от яростта си изброи всичките тези работи." Това се чува от записът, в който се предполага, че Бойко Борисов разговаря със свой приближен.

НОВОЗАРАЗЕНИТЕ С COVID-19 У НАС ПАК СА НАД 100

112 новозаразени с COVID-19 са регистрирани за последното денонощие у нас. Към 00:00 ч. на 28.06.20 г. направените PCR тестове са 1 528, сочат данните от Единния информационен портал. С това потвърдените случаи на коронавирус в България стават 4 625. 1 934 от тях са активни.

12 РАБОТНИЦИ ОТ СЕПТЕМВРИ С ПОЛОЖИТЕЛНИ ПРОБИ ЗА КОРОНАВИРУС

Ново огнище на коронавирус в област Пазарджик. 12 работници от Вагоноремонтен завод в град Септември са дали положителни проби. Мъжете са на възраст от 41 г. до 61 г. и живеят в 8 различни населени места от община Септември. Заводът няма да работи в следващите седмици.

КОРОНАВИРУС В СТОЛИЧНА ДЕТСКА ГРАДИНА

Установени са случаи на коронавирус в 185-та детска градина в столичния квартал „Дружба“. Заразени са майки и деца. "Веднага започнахме тестове и няма положителни проби засега сред персонала", уточни пред БНР кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя добави, че тестовете ще продължат и в понеделник. Директорката е уведомила родителите. Градината утре ще бъде затворена, каза Фандъкова.

ЗАРАЗЕНИТЕ С НОВИЯ КОРОНАВИРУС В СВЕТА НАДХВЪРЛИХА 10 000 000 ДУШИ

Броят на откритите случаи на нов вид коронавирусна инфекция в света надхвърли 10 000 000 души. Данните са от американския университет "Джонс Хопкинс". Точните данни сочат, че броят на заразените е 10 012 244 към 17:40 ч. днес (28.06.20 г.). Университетът прави изчисления въз основа на информация от международни организации, федерални и местни власти. От всички инфектирани с вируса, починалите са достигнали 499 342-ма. Излекуваните пък са 5 075 272-ма души.

НА ЖИВО: ПОСЛЕДНА ИНФОРМАЦИЯ И ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА, 28 ЮНИ

Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) продължава да е на дневен ред и у нас. Actualno.com Ви държи в течение с последната информация по темата както в България, така и по света. В този Live блог ще научавате най-важните подробности за коронавируса.

ДОЦ. КУНЧЕВ: НЕ ТРЯБВАШЕ ДА ПУСКАМЕ НОЩНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ И СПОРТА

"Малко ме плаши този оптимизъм, който виждам около себе си", заяви главният държавен инспектор доцент доктор Ангел Кунчев. Той коментира противоречията, които възникнаха в последните месеци във връзка с непрестанното въвеждане и отмяна на противоепидемичните мерки за недопускане разпространението на коронавируса.

АЗП: НЕПРАВОМЕРНО СЕ ПРИНУЖДАВАТ ХОРАТА ДА ПЛАЩАТ ГЛОБИ НА ГРАНИЦАТА

Асоциацията за защита на потребителите (АЗП) ще сезира Европейската комисия (ЕК) за незаконното спиране на границите на България заради неплатени глоби към КАТ. Според организацията това нарушава свободното придвижване в Европейския съюз. "Подкрепяме становището на Омбудсмана на Република България Диана Ковачева, че наказателен фиш няма проблем да бъде връчен на границата, но не и да бъде забранено на хората да преминат, ако откажат да платят. Според нас се нарушава още и самата българската Конституция, тъй като те спират да упражниш своето конституционно право да напуснеш страната", посочват от Асоциацията.

СТРОГИ ПРАВИЛА ЗА ВЛИЗАНЕ В ГЪРЦИЯ ОТ 01-ВИ ЮЛИ

Почиващите това лято в Гърция чужденци ще бъдат задължени да попълват нов формуляр, в който ще се съдържа информация за държавата, от която идват, и адрес на престоя по време на ваканцията им в южната ни съседка. Мярката е част от усилията на гръцките власти за ограничаване на разпространението на коронавируса с оглед на факта, че от 01.07.20 г. в страната ще заработят всички международни летища, поясниха от Службата за гражданска авиация (CAA).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com