Новините: Най-важното за деня, 3 април

5540
Новините: Най-важното за деня, 3 април
Снимка: iStock

България е получила официално писмо от „Газпром”, с което се изисква плащането на руския газ вече да е в рубли. Това заяви енергийният министър Александър Николов. Страната ни остава на общата позиция на Евросъюза, че няма да се съобрази с промяна на валутата.

Никола Минчев: Казусът около дипломата на Андрей Гюров е изкуствено създаден

„Казусът около дипломата на Андрей Гюров е изкуствено създаден. В нито един момент не съм си помислял, че въпрос с диплома за докторска степен от Виенския университет в Австрия може да породи някакво съмнение дали всъщност съответния човек има степента, или не". Това заяви председателят на Народното събрание Никола Минчев пред Нова телевизия.

Проф. Радка Аргирова: Има условия за нова COVID вълна в края на септември

Има условия за настъпване на следваща вълна на коронавируса в края на септември месец. Това заяви вирусологът и съветник на премиера за мерките за коронавируса проф. Радка Аргирова пред БНТ. 360p geselecteerd als afspeelkwaliteit Около 2-2.5 млн. хора са все още чувствителни към вируса. Силно препоръчителни са мерките за носене на маски, спазване на разстояние, проветряване и спазване на лична хигиена, призова проф. Радка Аргирова.

С. Македония гони петима руски дипломати, „включително заради България“

Северна Македония гони петима руски дипломати заради дейности, противоречащи на Виенската конвенция, включително и свързани с България. Това стана ясно след днешния брифинг на министъра на външните работи на югозападната ни съседка Буяр Османи. 360p geselecteerd als afspeelkwaliteit Руските дипломати трябва да напуснат югозападната ни съседка в рамките на следващите пет дни. „Хора от партии и институции призоваха да се спре интеграцията на страната в ЕС. Има прокси групи на трети страни и в България, и в Северна Македония, които подкопават преговорния процес (с ЕС)“, добави Османи.

Министърът на отбраната: Дебатът за доставката на оръжия за Украйна закъсня

В моята предишна област бях дипломат, един дипломат никога не може да кажа, че страна жертва не трябва да бъде защитена. Това каза министърът на отбраната Драгомир Заков в отговор на въпроса как би посъветвал да гласуват депутатите от „Продължаваме промяната“ относно предоставянето на военна помощ на Украйна.

Даниел Митов от ГЕРБ: Срам е, че България не помага военно-технически на Украйна

България в следващите 2 години няма да може да е съвършено неазвисима от руския газ, но трябва да се върви в тази насока, за да се осигуряват максимален брой алтернативи. Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов пред БНТ. 360p geselecteerd als afspeelkwaliteit По димите му има договори с Руската федарация и Москва не може едностранно да изисква плащане с рубли. Русия не може да си позволи да спре продажбата на газ, руският бюджет е зависим от износа на нефт и природен газ. Каквото и да говори г-н Путин, това няма как да стане, никой не може да му плаща в рубли и не може да спре износът на газ за Европа, коментира Митов.

 Украинските власти сигурни, че си върнали контрола над цялата Киевска област

Украйна си възвърна контрола над "цялата Киевска област", след като нахлулите руски сили се оттеглиха от някои ключови градове близо до украинската столица, съобщи БГНЕС. "Ирпин, Буча, Гостомел и цялата Киевска област бяха освободени от нашествениците", написа заместник-министърът на отбраната Ганна Маляр във Фейсбук. Градовете са силно разрушени от бомбардировките и боевете, допълни Маляр. А украинското издание Kyiv Independent публикува покъртителен снимков репортаж (18+, не е за хора със слаба психика) за зверства на руската армия - специално в Буча, където са открити множество трупове на мъже, с вързани зад гърба ръце. Във Фейсбук се разпространява и ВИДЕО (18+, не е за хора със слаба психика) за ситуацията, дори от български потребител. Властите в Ирпин казват, че градчето (предградие на Киев) няма да е сигурно място за живот поне месец, тъй като трябва да бъде разминирано.

Поредица експлозии разтърсиха Одеса

Поредица от експлозии са предизвикали множество пожари на различни места в украинския град Одеса, съобщи БГНЕС. Експлозиите в югозападния украински град са чути от множество свидетели, сред които и журналисти от АФП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 2 май, 2024 година

Добре или зле: 49,7% от българите имат доверие в църквата

Прогноза за времето - 3 май 2024 г. (петък)

Доц. Светлана Божилова: Пропагандата се скри зад „свободата на словото“ и цензурата (ВИДЕО)

Пак ремонти по "Хемус": Променено е движението в тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“

Времето утре - 3 май 2024 г.

Първата в света хранилка за животни с изкуствен интелект създадоха наши ученици

Оранжев код за валежи в 7 области в петък

ДНК анализът е готов: Велико Минков ли е бащата на малкото дете на Габриела Славова

АКФ алармира за лобизъм в част от спрените от ветото промени в Закона за инвестициите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com