Новините: Най-важното за деня, 9 януари

2802
Новините: Най-важното за деня, 9 януари
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви представя вечерния информационен бюлетин, посветен на най-важното от днешния 9 януари.

РАДЕВ: НУЖНО Е УСЪВЪРШЕНСТВАНЕ НА МОДЕЛА ЗА БОРБА С ПРЕСТЪПНОСТТА

Президентът Румен Радев призова за създаване на финансова програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили до 2030 г., отвъд приетия през 2014 г. план за развитие на въоръжените сили. По време на КСНС е обсъден и проблемът с натрупването на тежки криминални престъпления през последните седмици.

ПОЛИЦАИТЕ СЪЩО ЩЕ ПРОТЕСТИРАТ В ДЕНЯ НА ОТКРИВАНЕТО НА ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО

И полицейските служители подготвят протест в деня, в който официално ще бъде открито българското председателство на Съвета на ЕС – 11 януари. Това се разбира от съобщение на най-големия полицейски синдикат – Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР). Пред Actualno.com синдикалистите обявиха, че са готови да мобилизират 1 млн. души за масови протести

НОВИ ВЕРСИИ И ДАННИ ЗА УБИЙСТВАТА В НОВИ ИСКЪР И ПЕТЪР ХРИСТОВ

Застреляният вчера в кв. "Манастирски ливади" Петър Христов е завел затворника Валентин Михайлов-Ихтиманския пред вътрешния министър на първото правителство на Бойко Борисов – Цветан Цветанов и Ихтиманския е дал показания, с които е помогнал за разбиването на групата на "Наглите". 

ЦВЕТАНОВ: ПЕТЪР ХРИСТОВ СЕ ПРИТЕСНЯВАШЕ ОТ "НАГЛИТЕ"

Петър Христов не е бил член на партия ГЕРБ, бил е симпатизант. Направил е само едно единствено дарение, то може да се провери. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов след заседанието на КСНС при президента Румен Радев, предаде репортер на Actualno.com.

ЖУРНАЛИСТ: ИМА ДАННИ, ЧЕ "КИЛЪРИТЕ" ПОДГОТВЯТ НЯКОЛКО ПОКУШЕНИЯ

Хората, които са в опасност, са тогавашният шеф на Контратерор на ГДБОП Валентин Цоновски, зам.-главният прокурор Ася Петрова, която беше наблюдаващ по делото „Килърите”, и свидетелите, като един от тях е Боян Джамалов, твърди журналистът Катя Илиева.

СИСТЕМАТА, СИГАЛИЗИРАЩА ЗА МРЪСЕН ВЪЗДУХ В  СОФИЯ, НЕ РАБОТИ

Системата за ранно предупреждение на населението за мръсния въздух в София се не работи. Това показва проверка на в. "Сега", според която посочените от системата данни за потенционално замърсяване в следващите два дни не отговарят на отчетеното в реално време от същите станции.

ЕКСПЕРТ: ПРОТИВНИЦИТЕ НА ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ НЕ ИСКАТ ДА СЕ ОКАЖАТ ПОТЪРПЕВШИ

Експертът припомни, че много от принципите на конвенцията са приети и се прилагат от държавата и сега, както и че действието ѝ след ратифицирането няма започне автоматично. По думите ѝ, лавината от неразбиране е насочена пряко към най-уязвимите хора, които конвенцията защитава.

КУНЧЕВ УСПОКОИ ЗА МОРБИЛИ: ЗА ПРЕДСТОЯЩИ ЕПИДЕМИИ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ГОВОРИ

Пуснахме това съобщение, защото обстановката около нас не е спокойна. Вносът винаги е възможен, но за предстоящи епидемии не може да се говори. Искам да припомним да се провери имунизационният статус и там където има забавяне на ваксината да се направи. Това заяви националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев по темата с възможна епидемия от морбили.

РЕКОРДНО НИСКА РАЖДАЕМОСТ ПРЕД 2017 Г.

Рекордно ниска раждаемост е отчетена за изминалата 2017 година. Едва 57 175 бебета са се родили през последните 12 месеца в страната. Така се отбелязва печален рекорд за периода след 1945 година.

ДЪРЖАВАТА ЩЕ ПОМОГНЕ НА ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ В ЗАМЯНА НА ПРЕСТРУКТУРИРАНЕ

Оптимизиране и преструкториране - това е цената, която общинските болници ще трябва да платят, ако искат помощ от държавата.

БРИТАНСКИЯТ ПОСЛАНИК НЕ ВИДЯ ПРЕКАЛЕНА КОРУПЦИЯ В БЪЛГАРИЯ

Не съм виждала корупция в България лично, но съм получавала сигнали от английския бизнес. Има някои успехи в борбата с организираната престъпност във вашата страна и мисля, че не е честно да се категоризира, че корупцията отразява по-голяма част от обществото. Това заяви британският посланик в България Ема Хопкинс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com