Новите документи за самоличност няма да поскъпнат след електронизацията

2840
Новите документи за самоличност няма да поскъпнат след електронизацията
Снимка: БГНЕС

Няма да има повишаване на цената на новите документи за самоличност след въвеждането на електронизацията. Това каза заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов по време на пресконференция в МВР във връзка с обявена обществена поръчка за изграждане, поддръжка и експлоатация на централизирана система за персонализиране на български лични документи.

Ципов коментира, че целта на МВР е да предоставя откритост при провеждането на процедурите. „Министерството е страна по договор за Централизирана система за персонализиране на български лични документи, този договор изтича, през пролетта. Предприехме мерки за сформиране на експертен съвет. С решение на МС през ноември бе одобрено преминаването към тази система”, обясни зам.-министърът, цитиран от "Фокус". Според него по този начин ще се съсредоточи производството на личните документи.

МВР-София временно спря да издава лични карти и книжки

Областната дирекция на МВР в София спря издаването на български документи за самоличност и свидетелства за управление на МПС. За това с...

„Смятаме, че ще има по-евтин ресурс по отношение на пускането в експлоатация и нейната поддръжка”, каза още той. „Ще се стремим да няма повишаване на единичната цена на съответния документ - лична карта, шофьорска книжка и паспорт. Няма да се затрудни подаването на заявления за документи. Длъжни сме да въведем нови изисквания по отношение на дизайна на документите за самоличност”, допълни Ципов.

По думите му личната карта вече ще е и електронен носител на информация. „Той ще съдържа биометрични данни, с които ще се даде възможност да се преминава през електрони гейтове в страните от ЕС. Ще дадем възможност гражданинът да премине през него. На второ място се препоръчва да бъде въведена електрона идентификация. Очакваме новият закон за Електронната идентификация да бъде приет. С него гражданите ще могат да ползват електрони услуги от държавата. Очакваме повишена сигурност”, заяви още Ципов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com