Новите правила за тротинетките - какво трябва да знаете

26036
Новите правила за тротинетките - какво трябва да знаете
Снимка: Actualno.com

Какви са правилата, които трябва да спазвате, докато се движите с електрическата си тротинетка, това регламентираха депутатите с приетите окончателно промени в Закона за движение по пътищата на 25 юни. Въпреки че коронавируса забави промените и компаниите, предлагащи под наем тротинетки спряха временно работа, с връщането към нормалното ежедневие, електрическите превозни средства отново ще се появят активно в градския пейзаж.

Ето какви правила трябва да спазвате, ако не искате да ви глобят:

Ето какви ограничения се готвят за електрическите тротинетки

Електрическите тротинетки да не може да се движат по тротоарите. Това е една от основните промени, които се предлагат с изменение на За...

Тротинетките трябва да се движат по изградената велосипедна инфраструктура, а при липса на такава - възможно най-близо до дясната граница на платното за движение. Водачите няма да може да се движат с тротинетки по улици I клас и пътища, на които максимално разрешената скорост е над 50 километра в час, както и по улици II клас без изградена велосипедна инфраструктура. Не се позволява движението на тротинетките и в зони, където е забранено влизането на велосипеди и по улици, предназначени само за градския транспорт, предава 24 часа.

Въвежда се изискване отпред да имат бяла или жълта светлина, а отзад - червена.

Според промените в закона водачите им трябва да ползват в тъмните часове на денонощието или при намалена видимост светлоотразителни жилетки и светлините на тротинетката трябва да са включени.

Има и изискване, преди да тръгне, водачът да се увери, че управляваното от него електрическо превозно средство е с изправна спирачна система, както и да ползва каска. Законът забранява да се качват двама или повече човека.

Без закон - глобите за каране на електрически тротинетки може да бъдат отменяни в съда

Безспорно електрическите тротинетки се ползват много в София. Те изпреварват навсякъде в Европа законодателството за тях – появяв...

Забранено е движението с тротинетка успоредно до друго индивидуално електрическо или двуколесно пътно превозно средство, да се управлява, без да се държи кормилото с ръка.

Водачът не може да се движи в непосредствена близост до друго пътно превозно средство или да се държи за него, да превозва предмети, които пречат на управлението или създават опасност за другите участници в движението.

Забранено е и да използва мобилен телефон при управлението на тротинетката.

Не се разрешава на деца под 14-годишна възраст да управляват електрически тротинетки. Тези, които са между 14 и 16 години, могат да карат само по алеите за колела. Навършилите 16 години могат да се движат с тротинетка по велосипедна инфраструктура, улици от 2-и до 4-и клас и пътища, на които максималната разрешена скорост е до 50 километра в час.

МВР, а колко ще глобите Фандъкова за електрическите тротинетки?

Може би в средата на седмицата, когато още не беше толкова празнично, сте попрочели малко новини. Или сте слушали. Или сте гледали. Мож...

За въвеждането на правила за движението на електрическите тротинетки се заговори преди повече от година, след като те започнаха да набират популярност. В София се появиха и компании, които предлагат под наем такива превозни средства. През юли 2019 г. Държавната агенция “Безопасност на движението по пътищата” предложи регулация за електрическите тротинетки. От ведомството тогава се аргументираха, че те се разпространяват все повече в целия Европейски съюз, включително и в България. А зачестилите инциденти налагали задължителни минимални правила за безопасното им движение по пътищата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...