НПО-та със сигнал до Брюксел: Проект на ВМРО отнема права на децата

2061
НПО-та със сигнал до Брюксел: Проект на ВМРО отнема права на децата
Снимка: pixabay

Българските деца са в риск да останат без помощ при насилие, а техните права ще бъдат нарушени, ако се приемат промените на ВМРО в Закона за закрила на детето. Това пишат в сигнал до Европейската комисия, Комитета за правата на детето и други международни организации 70 български НПО-та, съобщава 24 часа.

Проектът на ВМРО прави почти невъзможно извеждането на насилвано дете от дома на родителите, които го тормозят, слага сериозни пречки и пред осиновяванията.

ВМРО към СЕМ: Спрете превеждането на интервюта с хора от РС Македония

"Системно български медии „превеждат“ интервюта с хора от Република Северна Македония. Това не е редно!" С това изказване с...

Внесените предложения са в категорично противоречие с Конвенцията на ООН за правата на детето и разбирането за децата като личности и граждани, а не като нечия собственост” , обясни изпълнителният директор на Националната мрежа за децата Георги Богданов.

Според него проектът променя същността на закона и оставя децата без права и закрила.

Терминът “биологични родители” пък не съществува в българските закони и дискриминира осиновителите.

Тревожни са предлаганите промени в понятието за “най-добър интерес на детето”, които да се определят от традициите, морала и добрите нрави на държавата.

Държавната помощ за децата с нова версия след преговори между ВМРО и финансовия министър

Детските надбавки или държавната помощ за всяко българско дете ще има нов вид. След преговори между ВМРО и финансовият министър Кирил А...

“Какво значи според традициите? Традициите в Судан повеляват децата да бъдат връзвани в мюсюлмански училища и така да се възпитават, традиции в България повеляват момичетата да се женят рано, други традиции у нас повеляват детето да се бие, за да стане човек. За кои традиции говорим? Ако това са правото на помощ, подкрепа и закрила от страна на държавата и възрастните хора, е добре. Но те предлагат неясни и обтекаеми термини, които не се използват в правото, и така съдии, прокурори и социални работници могат да ги тълкуват, както си искат и според морала и ценностите им да се решава съдбата на децата. Това е абсолютно недопустимо”, заяви Богданов.

Истински абсурд било изискването подателят на сигнал за дете в риск да подписва декларация за истинност, защото тогава човекът, който подава сигнала, се превръща в детектив.

“Има още едно много безумно предложение - възможността да си завещаеш детето с нотариално заверена декларация, в която да напишеш кой да го гледа, ако се разболееш или умреш. Така децата стават вещи”, категоричен е той.

“Тези предложения са част от поредица от действия, застрашаващи правата на децата в България. През последните години националистически партии и популистки организации превърнаха българското общество в обект на дезинформация и пропаганда, използвайки темата за закрилата на децата и свързаното с нея законодателство. В резултат българските детски правозащитни организации станаха обект на нападки, а отделни активисти са системно оклеветявани в публичното пространство”, пишат в позицията си от Национална мрежа за децата.

Майки от "Системата ни убива": Получихме заплахи за живота си след вчерашния инцидент пред сградата на ВМРО

"Вследствие на бездействието от страна на полицията по време на снощната атака от хора на ВМРО над протестиращи (снощи писахме, че ням...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com