НС създаде временна комисия за имунитета на Сидеров за всички скандали през октомври

7148
НС създаде временна комисия за имунитета на Сидеров за всички скандали през октомври
Снимка: БГНЕС

В първото си заседание след предизборната ваканция Парламентът реши да се създаде временна анкетна комисия по искането на главния прокурор Сотир Цацаров за снемане на имунитета на депутатите от "Атака" Волен Сидеров и Десислав Чуколов.  Това предвиждаше първата точка от програмата на Народното събрание (НС).

Депутатите приеха създаването на временна анкетна комисия със 136 "за", "против" - 11, въздържали се нямаше.

НС отложи обсъждането на президентското вето по поправката "Анти-Бакалов"

Ветото върху поправката "Анти-Бакалов" в Закона за военното разузнаване ще се гледа следващата седмица. Това стана ясно в началото на д...

Депутатът Явор Нотев от "Атака" предложи да отпадне първата точка от програмата на народните представители за разглеждането на даване на разрешение на наказателно преследване срещу двамата депутати. Той поиска решението за създаването на комисията да се отложи с една седмица. От присъстващите 141 депутати, 110 гласуваха "против" и предложението на Нотев не беше прието.

След това депутатът от "Атака" предложи редакционни промени по точка 1, която да включва само частта по искането на Сотир Цацаров от 12 октомври, защото последващите искания на главния прокурор от 26 октомври са отпреди два дни и срокът за тяхното разглеждане от Народното събрание не е изтекъл (14 дни). Спорът беше дали комисията има право да обсъжда още сега свалянето на имунитетите на народните представители от "Атака" или няма право да гледа случая в НАТФИЗ, защото не са минали тези 14 дни от тогава. При повторно гласуване от 132 народни представители 85 бяха "против" и редакционният текст не беше приет.

"Категорично възразявам, че са нарушени разпоредби на правилника или права", каза в отговор на критиката председателят на парламента Цецка Цачева, която заяви, че не е логично постоянно да се създадават комисии по подобни искания на главния прокурор.

Председателят на парламента предлага да се наруши Конституцията и правилника, каза от своя страна Волен Сидеров от трибуната на НС. Той попита кой иска да се направи това. "Аз в продължение на 3 седмици показвам как в центъра на София може да се купи дрога. В София има десетки дилъри, които свободно продават дрога в училища и учебни заведения", каза още той по въпроса за искането за създаването на комисия, която да разгледа наказателното му преследване. Сидеров не уточни защо не проверява за продажба на дрога в Националната спортна академия например.

Тези хулигански действия не са от вчера, коментира депутатът от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров, който обяви, че неговата парламентарна група ще подкрепи създаването на анкетната комисия, но поиска и предприемането на превантивни действия за предотвратяване на такива хулигански действия.

НС реши да състави комисия за имунитета на Сидеров

Народното събрание ще състави утре парламентарна комисия, която да обсъди свалянето на имунитета на Волен Сидеров след неговото нахлу...

Временната анкетна комисия

Временната анкетна комисия ще се състои от по двама участници от всяка една парламентарна група и един независим, като за създаването й са необходими 48 подписа. Тя ще има за задача да проучи дали са налице данни за извършено престъпление от общ характер по искането на главния прокурор Сотир Цацаров за снемане на имунитета на лидера на "Атака" Волен Сидеров и на депутата Десислав Чуколов. В комисията ще участват представители на всички парламентарно представени сили. Проекторешението за създаване на комисията беше внесено от председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Временната комисия трябва да реши дали парламентът да даде разрешение за започване на наказателно преследване спрямо Сидеров и Чуколов. 

Комисията ще бъде оглавена от Димитър Главчев от ГЕРБ. В нея влизат още Десислава Атанасова от ГЕРВ, Чавдар Георгиев и Атанас Зефиров от БСП, Четин Казак и Хамид Хамид от ДПС, Антони Тренчев и Гроздан Караджов от РБ, Християн Митев и Емил Димитров от ПФ, Стефан Кенов и Георги Ковачев от БДЦ, Явор Нотев и Илиан Тодоров от "Атака", Светослав Белемезов и Лъчезар Никифоров от АБВ и независимата Ана Баракова.

Сидеров обяви, че няма да си даде имунитета писмено, по негово лично волеизявление.

Припомняме, че на 9-ти октомври Сидеров спретна скандал на ул. "Раковска", когато, заедно с Чуколов, нахлуха в един клекшоп заради продажба на безбандеролни стоки и наркотици, според националистите. След това версията беше сменена - магазинчето работело след 22:00 часа вечерта, а нямало разрешение за това. Община Средец потвърди, че срокът за работа е до 22:00 часа, но нарушение по този параграф се наказва с 50 лева глоба.

Сидеров: Сам няма да си дам имунитета, би ме полицай

"Имунитета няма да си го дам сам" - това каза лидерът на "Атака" Волен Сидеров пред Нова телевизия. Той обясни, че все още има съмнени...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com