НСИ: Всяка десета жена в България е ставала жертва на насилие поне веднъж

2891
НСИ: Всяка десета жена в България е ставала жертва на насилие поне веднъж
Снимка: iStock

Всяка десета пълнолетна жена у нас поне веднъж е била подлагана на физическо или сексуално насилие, показват данните на Националния статистически институт.

В отговор на все по-нарастващата необходимост от статистически данни за разпространението на насилието над жени, НСИ се е включил в работата по проект, иницииран от Европейската комисия, за провеждане на изследване и осигуряване на такава информация.

Изследването е проведено в периода ноември 2021 - февруари 2022 г. сред жени на възраст 17 - 84 години. Основният метод за събиране на данните е интервю "лице в лице". Излъчена е представителна за страната извадка от 8240 обикновени домакинства, в които има поне една жена на възраст 18 - 74 години. Успешно анкетирани са 5580 жени.

ЕСПЧ: България не е изпълнила задължението си да защити живота на жертва на домашно насилие

България е нарушила позитивното си задължение да опази живота на млада жена, убита от нейния съпруг в центъра на София през лятото на 2...

Обобщените данни показват, че сред жените на възраст 18 - 74 години 11,9% са преживели поне един случай на физическо или сексуално насилие някога през живота си като възрастни, без значение кой е извършителят и каква е връзката помежду им.

Малко над една пета са преживели един или повече случаи на насилие от интимен партньор. Младите жени, т.е. тези на възраст между 18 и 29 години, са изложени на най-голям подобен риск. Всяка трета жена на възраст 18 - 29 г. е била насилвана от настоящ или бивш партньор.

Преживелите физическо насилие, включително заплахи, или сексуално насилие от лица в домакинството са 9,5%. На работното място сексуален тормоз са преживели 12,2% от тях - дело на мъж, с когото са в професионални взаимоотношения. 28% пък са преживели физическо или емоционално насилие в детството си от един от двамата родители.

Две от три жени считат, че насилието над нежния пол от страна на интимните им партньори в България се среща много или доста често.

НСИ: Българите са 85% от населението, но са най-засегнатата от застаряване етническа група

84,6% от отговорилите на въпроса за етническа принадлежност по време на преброяването на населението са част от българската етническа г...

Младите жени по-често споделят за своите нежелани преживявания. С нарастване на възрастта относителният дял на жените, преживели физическо или сексуално насилие, независимо от извършителя, намалява.

Сред жените на възраст 30 - 44 г. относителният дял на преживелите насилие от партньор е 22,5%. С нарастване на възрастта делът на жените, които споделят за този тип преживявания, намалява до 13,9% в групата 65 - 74 години.

Сред видовете насилие, причинено от интимен партньор, най-разпространено е психическото - от всички жени, които имат или някога са имали партньор, 19,4% са пострадали от такова посегателство. Физическо насилие от интимни партньори са преживели 7,1% от жените, а 9,3% споделят за преживяно физическо или сексуално насилие от страна на настоящи и/или бивши партньори.

Във възрастовата група от 18 до 29 години, 16,2% от жените са преживели насилие в семейството или домашната среда. С нарастване на възрастта, относителният дял на жените, които споделят за преживяно такова домашно насилие, намалява до 6,8% в групата от 65 до 74 години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com