Областните управители вече могат да назначават техническа проверка на язовирите

5684
Областните управители вече могат да назначават техническа проверка на язовирите
Снимка: БГНЕС

Областните управители ще могат да назначават техническа проверка на язовирите. Това стана възможност след като на второ четене минаха промените в Закона за водите, предаде Агенция "Фокус".

Държавната агенция за метеорологичен и технически надзор (ДАМТН) ще следи за изпълнението на предписанията на областните комисии, на мерките за осигуряване на изправно техническо състояние на язовирните стени и на съоръженията към тях и за безопасната им експлоатация и изпълнението на дейностите по извеждане от експлоатация на язовирите, които не отговорят на изискванията. Предвижда се в срок до шест месеца от влизането в сила на закона, по предложение на ДАМТН Министерският съвет да приеме наредба за условията и реда за осъществяване на техническата и безопасна експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях и за осъществяване на контрол за техническото им състояние.

Експерти ще извършат проверка на язовир "Розов кладенец"

Експерти на Регионалната инспекция по околна среда и води и на Регионалната лаборатория в Стара Загора извършват съвместна проверка по...

С промените в закона се въвеждат и задълженията на собствениците на язовирите. Предвижда се дейностите по поддържане на язовирните стени и съоръженията към тях в изправно техническо състояние в съответствие с нормативната уредба да се извършва от оператор на язовирна стена – лице с необходимата квалификация, което да осъществява техническата експлоатация на язовирната стена и съоръженията към нея, възложени му от собственика.

С приетите промени се създава и Координационен съвет по водите, който ще се председателства от министъра на околната среда и водите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...